Roma, Italia

Så var det dags att åka på kortsemester till Italien och det ska bli så fantastiskt roligt!! Påsken har varit underbar med god mat och jo, lite godis också... Idag ska jag packa och förbereda inför resan men naturligtvis hinner jag med att springa först. Körde faktiskt igenom några solhälsningar och krigarserier innan frukosten också. Yoga är så skönt, speciellt när man har träningsvärk eller känner sig stel i kroppen. Sprang i fredags och körde backträning igen men igår tog jag en träningspaus och shoppade nya kläder istället. Det var minst sagt nödvändigt nu när ingenting passar längre. Vet inte om jag checkar in här under resan men det kommer säkert en utförlig uppdatering nästa helg. Arrivederci!!

Påsk = godis?


Visserligen brukar ungarna få godisfyllda påskägg men när började vuxna känna att de inte längre kunde tänka sig påsken utan snask? Har visserligen ett svagt minne av att maken och jag en gång fyllde ett jätteägg med godis till soffbordet som en kul grej, men annars har jag inte speciellt starka associationer till godis inför denna högtid. Snarare tänker jag på silluncher med målade ägg och kanske memma (usch) eller pashka (mums) som dessert. Jag tror att Sverige är ganska ensamt om det här med just godisätande bland vuxna. Tyvärr. Bodde i USA några år och de har allt annat än bra matvanor men godis ansågs framförallt vara något för barn och delades ut på barnkalas, påsk och halloween. Och nu planerar de att lansera lösviktsgodis till resten av världen. Vore mycket roligare om Sverige blev känt för något lite sundare tycker jag. Varför inte Itrim? :-)

Är vi framme snart?


Stod precis och diskade ur den mugg som jag brukade dricka mina soppor i på VLCD när en tanke slog mig. Tänk om jag kunnat föreställa mig hur mycket lättare och gladare jag skulle vara nu åtta månader senare? Om möjligt hade motivationen varit ännu större än den redan var! Jag blir lätt så fokuserad på målen att jag glömmer att se bakåt på det jag redan åstadkommit. Ser bara kilona som är kvar istället för de som redan försvunnit. Men som tur är får jag ibland såna här aha-upplevelser. Vägen är lång men vi har ju faktiskt färdats en bit så glöm inte bort att titta i backspegeln ibland och uppmärksamma hur långt ni kommit. Jag är egentligen redan framme med avseende på mina mål om ett hälsosammare liv och en starkare kropp. Nu är det bara vågen som inte riktigt är där.

Appropå den så gick jag upp en bit till inför veckans vägning (jämfört med den rekordlåga vikten i helgen). Det börjar kännas ganska bekant eller hur? Men nästan ett kilo mindre på en vecka är jag mer än nöjd med. Nästa vecka blir mer av en utmaning för då ska jag resa till Italien (matgudarnas hemvist) och därmed blir varken motionen eller maten som vanligt. Ska bli spännande att se hur det går...

Oj då, jag höll på att glömma att berätta om träningen igår! Tog ut mig helt genom att springa till Itrim (drygt 2 km), göra hälsospåret (hamnade utanför tabellen högt ovanför grönt...), pulsträna 30 min, delta i löpskolan där vi också sprang 2 km för att sen springa hem igen ytterligare 2 km. Sista sträckan gick i snigelfart men jag sprang i alla fall hela vägen. I morse var jag på poweryoga kl 7.30. Galen? Jo, lite.

Svårt att vila

Jag börjar känna av det som Sandra beskriver i sitt inlägg om att när man trappar upp träningen så är det svårt att känna sig nöjd med "normala" träningsnivåer. Jag har ju sprungit mer eller mindre varje dag den senaste tiden och dessutom tränat yoga, afro och pulspass som vanligt. Men kroppen behöver faktiskt vila ibland.

Löpningen sliter ju en hel del på leder och muskler men de dagar jag tar en avsiktlig paus blir jag otroligt rastlös och brottas oavbrutet med känslan av att jag borde göra något. Så var det igår då jag märkte att benen och speciellt knäna behövde en paus. Jag var omväxlande irriterad, uttråkad och trött men framförallt otroligt sugen att ta på springskorna. Visst är det bra med en stark vilja att ge sig ut men man måste ju kunna ta det lugnt också!

Idag är det dags för löpskola på Itrim igen. Passar på att pulsträna innan och kanske jag ska borde köra hälsospåret också? På grund av vintern har jag inte testat konditionen sen starten. Borde ju bli en viss skillnad eller hur?

Om någon undrar hur det går med vikten och kvargen så kan jag meddela att den har stabiliserat sig nu. Några hekto återvände och jag ligger runt 83 kg. Imorgon är det dags för den vanliga veckovägningen så på återseende. <3

Jag vill ut!!!

Inte sitta inomhus med solen i ögonen. Jag måste strategiskt flytta gardinerna hela tiden för att inte bländas där jag sitter. Det enda roliga är att se på fåglarna som har bo i trädet utanför. Tror faktiskt att jag går hem efter lunch och sätter mig i trädgården med laptoppen istället. Men först afrodans kl 11 för den vill jag inte missa! 

Igår sprang jag igen trots att jag bestämt mig att de skulle vilas efter yogan. Det har verkligen blivit ett behov att komma ut och när vädret är så fint vill jag bara vara ute.

Hoppas ni andra får en underbar dag och tack för alla fina kommentarer. Det känns smått overkligt att jag skulle kunna inspirera andra inom hälsa. Vem skulle gissat det för ett år sen? Men det är fantastiskt roligt och jag blir så glad när jag tänker att det som skrivs här kanske leder till att någon annan mår lika bra som jag.

Tycker bilden beskriver mitt liv som det såg ut för bara ett par år sedan. Kanske inte så annorlunda nu heller, men några rutor skulle i alla fall visa mer än ett skrivbord...

Dagens vikt: 82.4 kg

Det börjar likna tiden på LCD när jag kunde rapportera vikten varje dag! Men det måste ju ta stopp snart för det här känns inte riktigt klokt. Har minskat 2.8 kg på fem dagar trots att jag ätit 4-5 gånger per dag. Och i lördags när vi grillade så drack jag både ett glas vin och åt potatis (färskpotatis, mums!!)...

Sprang som planerat igår och eftersom jag inte är riktigt klok så blev det ett kombinerat långlopp med backträning. Planen var att springa 9 km: 3 km till Grimsta, sen 3 km spåret som vi sprang under Ljusruset och därefter 3 km hem. Men om det är någon som är bra på att gå vilse i skogen så är det jag! Till och med när jag följer ett markerat spår! Hamnade i fel bana någonstans halvvägs och det blev därför lite längre än beräknat, ganska exakt 10 km (mätt med Eniro kartor). Det tog 1.5 timme och jag sprang ungefär 8 km totalt. De första 5 km, sen blandad löpning/gång följt av lugn jogging de sista 2-3 km. Var trött när jag kom hem kan jag lova!

Nu är det snart dags för yoga och arbete. Ungarna har tur dom som är lediga...


Axplock om motion

Vågen stod på otroliga 83.1 kg nu i morse, men nu måste den väl ändå börja lugna ner sig snart? Från 85.2 till 83.1 på fyra dagar... Det börjar se mer och mer möjligt ut att nå målvikt till sommaren.

Idag blir det nog löpning igen. Antingen ett långlopp (dvs några km längre än jag brukar) eller backträning (tänkte köra den slinga vi gjorde på Ljusruset igen). Men först lite shopping med mamma och dottern!

För att peppa mig själv så gick jag igår igenom mina gamla inlägg för att se vad jag skrivit om just motion. Det blev väldigt långt men kanske är det någon mer än jag som tycker det är intressant att se hur min inställning ändrats under resans gång?


Redan innan jag startade så beskrev jag min vilja att uppnå en hälsosam kropp som orkar göra allt jag inte kunde, från Nu är det dags (2010-08-09):

"Har således bestämt mig att den andra hälften av mitt liv ska bli bättre hälsomässigt än den första. Om jag kan sluta röka efter tjugo års beroende så kan jag lära mig att äta rätt också. Och jag vill inte bara vara smal, jag vill framförallt vara vältränad! Orka springa mer än hundra meter. Kunna nå tårna igen. Jag vill galoppera fram på hästryggen, klättra i berg och lära mig att surfa efter alla år på Kaliforniens stränder. Nu när barnen är stora finns det äntligen tid och därmed inga ursäkter kvar att misshandla min kropp som jag gör med mat, godis och stillasittande."


Min ovilja att röra på mig är tydlig i Varför? (2010-08-30) och jag skrattar gott åt hur jag beskriver löpning:


"Har aldrig tyckt om att motionera. I alla fall inte om jag var medveten om att jag gjorde det. Att springa omkring och jaga ungarna, simma i havet, bära möbler, måla och snickra, promenera i skogen och andra aktiviteter som ger motion utan att jag tänker på det går väl an. Men att springa (usch och fy) eller hoppa omkring till man blir andfådd och svettig? Hur kan någon göra det frivilligt? När man kan ligga i sängen med en god bok eller lata sig i TV-soffan? Som ni förstår har min ovilja att röra på mig inte precis bidragit till någon större förbränning. Trots detta har jag alltid varit stark. Så när det behövts har jag orkat ta i. Men uthålligheten och framförallt motivationen har saknats."

Men drömmen om att leva livet fullt ut kan jag nog säga att jag uppnått. Jag har i alla fall börjat med yoga!

"För mig innebär det att göra saker som jag inte kunnat på många år. Jag vill så hemskt gärna kunna rida hästar igen. Lära mig surfa. Fjällvandra. Åka slalom i alperna. Börja med yoga. Och att få leva länge. I alla fall till jag blir åttio eller så."


I Målbilder (2010-08-31) var jag imponerad över min viljestyrka att få ihop både steg och pulsträning:

"Om någon skulle sagt för några veckor sedan att jag skulle både träna och powerwalka på kvällen efter jobbet skulle jag asgarvat. Men nu är jag här och det är varken så jobbigt som jag skulle trott och faktiskt hur skönt som helst (efteråt i alla fall)."


Efter tre veckor och tio kilos viktminskning verkar det också gå lite lättare i LCD, here I come (2010-09-02):

"Inte bara känns kroppen lättare utan motionerandet går bättre och bättre. Har redan ökat mina dagliga steg från 7000 till 8000. Och de känns inte alls lika svåra att uppnå nu som tidigare. Pulsträningen är inte längre så jobbig även om jag fortfarande svettas floder varje gång. Motståndet till att träna är överhuvudtaget mindre. Jag försöker se det som att borsta tänderna. Inte kul precis men man känner sig fräsch efteråt. Det är helt enkelt en av de saker man måste göra. Jag måste släppa kravet på att allt ska vara så himla roligt..."


När jag hamnade på gult och inte rött i hälsospåret såg jag mig plötsligt som kanske något annat än en soffpotatis. Ur Hälsospåret (2010-09-05):

"Så jag får nog sluta tänka på mig själv som en fullständigt hopplös soffpotatis. Den största anledningen till att träning är så jobbigt för mig är alltså inte att jag är helt otränad utan helt enkelt min vikt. Det krävs ju en hel del ork bara att flytta omkring på allt fett..."


Och i Onormal eller normal? (2010-10-06) började jag inse att min tidigare inställning till motion (och mat) nog var annorlunda än "normala" människors:

"Och när det gällde motion följde jag definitivt minsta motståndets lag. Det var ju helt enkelt för jobbigt!"

"Jag tror att smala personers version av normalt är ganska annorlunda än min. Till exempel så rör de antagligen mer på sig, i både stort och smått. Hur otroligt det än kan verka så är det väldigt många som anser att aktiv motion i form av jogging, aerobics eller styrketräning hör till ett av de måsten som ingår i livet."

"Men med mig själv som utgångspunkt vet jag att jag unnade mig själv en hel del mer än vad andra (läs normalviktiga) skulle anse normalt. Dessutom var motion något jag möjligen utsatte mig för sporadiskt och det var inte definitivt inte del av mina dagliga rutiner."



Men entusiasmen över att röra på mig sjönk igen och i Nya tag med motionen (2010-10-27) kom förklaringen:

"Jag är väldigt imponerad av er andra som tränar så ofta och med sån energi. Jag är och förblir en latmask och det krävs en hel del kämpaglöd för att jag ska komma iväg alls."



Ett skadat ben satte ytterligare stopp för tränandet och jag funderade allvarligt på om jag någonsin skulle tycka om att motionera. Ur Lite mer postivism (2010-11-16):

"Men om jag ska vara riktigt ärlig så kommer jag kanske aldrig bli en av dem som älskar att sporta utan får nöja mig om jag kan hålla mig på en nivå där min vikt och grundkondition är okej. Visst är det bra att Itrim sparkar igång oss men i slutändan måste den livsstil vi väljer fungera med vår personlighet och livssituation. Så jag vägrar ha dåligt samvete för att det blivit få kryss i min arbetsbok på sista tiden. Jag gör ett bra jobb med kosten, sömnen och egen tid (vila och meditation). Motionen och träningen är definitivt ett område för förbättring och där får jag prova mig fram för att hitta vad som funkar bäst för mig."


I Mirakel sker (2010-11-20) beskriver jag det kanske största ögonblicket sen jag började på Itrim:

"Då jag var klar hade kollegan 5 min kvar på sitt crosstrainerprogram så jag bestämde mig för att gå lite på löpbandet. Och när jag väl stod där tänkte jag att jag skulle kolla hur länge jag orkade springa utan uppehåll. Saken är den att jag alltid varit värdelös på att springa och brukar orka typ 2-3 minuter innan luften så att säga tar slut och jag är så andfådd att jag måste avbryta. Fast det är nu miraklet sker: efter 5 minuter sprang jag fortfarande utan problem!!?? Så jag sa till kollegan att ursäkta men jag måste fortsätta i 5 minuter till. Jag vet inte om jag nämnt det någonstans här i bloggen men jag har haft ett hemligt mål att uppnå en kondition som tillät att jag klarade av att springa tio minuter utan att stanna. Något som kändes näst intill omöjligt... Jag behöver väl knappast tala om att det var precis vad jag gjorde? Jag sprang i tio minuter utan uppehåll och hade kunnat fortsätta!! Visst började jag känna mig trött men jag fick ju fortfarande luft! För tre månader sedan skulle jag inte kunnat andas efter tre minuter. Det är otroligt vilken skillnad 25 kilo och regelbunden träning gör. Så nu har jag satt upp ett nytt mål: jag ska springa vårruset i vår (5 km) utan att stanna. Jag vill och jag kan!!"


Trots detta följde en lång period med avsaknad av både motion som motivation. Det dröjde ända fram till februari och sexmånaderskontrollen innan jag tog nya tag. Resten är så att säga historia: marsutmaningen som verkligen flyttade fram min träning till nya nivåer och nu löpträningen som blivit en riktig drog. Vilken resa det har varit! Otroligt rolig och inspirerande. Hur fel var det inte att stämpla mig själv som soffpotatis och därmed räkna bort möjligheterna till förändring?
Det är ju faktiskt möjligt!!

Du kan också!

Tyckte det var dags för några nya före/efter bilder så jag bad dottern fota mig idag innan löprundan. Det blev förresten ny rekordtid på 31 min för mina 5 km!

Bilden nere till vänster togs i somras då jag vägde ca 118 kg. Inte konstigt att det var jobbigt att röra sig då!

Vill verkligen understryka att om jag kunde göra detta så kan alla göra det. Allt som krävs är viljan, ett bra kostprogram och stöd från omgivningen.

Att finna träningsglädjen tog längst tid men det är den största bonusen med mitt nya liv. Visst är det kul att vara smalare men att träna är roligare!


Mirakelmedel?

Jag bara fortsätter att rasa i vikt. Sen jag började att äta kvarg morgon och kväll så har vågen hemma visat 85.2 (onsdag), 84.4 (torsdag), 84.0 (fredag) och nu 83.7 (lördag). Naturligtvis kan det finnas en rad förklaringar (nej, jag har inte haft diarré) och jag har tränat mycket den senaste månaden. Kanske är det så att jag ramlat av någon platå eller att jag samlat på mig vätska som nu lämnar. Men det är spännande att det sammanfaller med just ätandet av denna produkt. Vad är då kvarg? De flesta känner nog till det som Kesella men det är helt enkelt en form av färskost med mycket protein och lågt fettinnehåll. Det är lite syrligt/salt men om man blandar det med något sött smakar det nästan som yoghurt eller glass. Ett mycket bra tips är att blanda i någon matsked sockerfri saft typ FUN light. Med risk för att Lidl nu får slut på denna produkt visar jag deras mycket prisvärda variant på kvarg. Helt klart värd att testa!


Jag pratade om kosten och träningen med min coach när jag vägde mig. Hon föreslog att jag kanske skulle prova att gå över till handfast minus och sluta med ersättningarna helt. Bara äta mat men utan energirika kolhydrater (bröd, ris, pasta osv). Däremot rekommenderade hon fortfarande att bara äta fyra gånger per dag. Visserligen har jag varit mindre hungrig de senaste dagarna men jag kommer nog fortsätta med min lilla portion kvarg på kvällen. Många kroppsbyggare gör faktiskt det för att ge kroppen extra byggmaterial till natten (proteinet kasein finns i kvarg och sägs vara bra för muskeluppbyggnad). Jag vill dock klargöra att detta är mitt val och inte enligt Itrims rekommendation. Dessutom skulle jag inte göra det om jag inte tränade så mycket just nu. Ersättningarna är också väldigt praktiska så jag kommer nog fortsätta med dom som mellanmål ibland.

BMI < 30

Vissa dagar är bättre än andra och den här har varit toppen!

Men först lite om loppet igår. Tyvärr vann inte Grimsta för Älvsjö hade 27 deltagare mer. Snacka om att det var jämnt med 3553 mot 3526! Men det var jättekul att vara med och jag var mycket nöjd med min prestation. Hade bestämt mig för att springa till Grimsta vilket enligt Eniro kartor är exakt 3 km från mitt hus. Det tog 19 minuter så jag kom väldigt nära den hastighet jag strävar efter: 6 min/km. Sen blev det lite vila innan själva loppet på 3 km. Det var mycket mer kuperat än vad jag är van vid men trots en hel del trängsel i spåret lyckades jag hålla ganska bra tempo och kom i mål på exakt 20 minuter. Blev faktiskt förvånad att det gick så fort för backarna tog nästan död på mig och jag hade noll energi kvar till slutspurten. Fick skjuts hem av mamma som hade köpt jordgubbar som belöning (tack snälla mamma). En perfekt kväll och underbart väder var det också!

Idag gick jag upp supertidigt och var på Itrim strax efter sju för vägning och pulsträning. Hör och häpna men vågen hamnade på otroliga 83.3 kg!!! Det betyder att mitt BMI nu ligger under 30 och att jag därmed lämnat kategorin fet och numera hör till gruppen överviktig. Vågen hemma stod på 84.0 och den visar alltid 0.7 kg mer än den på Itrim. Det blir exakt 33 kilos viktnedgång och bara 8 kvar till målvikten 75 kg (fast jag tror jag kommer vilja gå ner till 73 för att ha lite marginaler). Pulsträningen gick trögt idag och det var länge sedan den gjorde mig så trött. Måste vara allt springande igår. Hade gruppmöte på jobbet med mina trevliga kollegor och därefter träffades dottern och jag för gemensam lunch så här sista dagen på hennes prao. Åt en jättegod kebabsallad och promenerade sedan bort till hunddagiset med henne i solskenet. En underbar dag med andra ord och nu är det snart dags för helg. Jag hoppas ni får en trevlig sådan!! Kramar <3

När man minst anar...

Blev minst sagt förvånad imorse då vågen äntligen annonserade viktnedgång och ett nytt all-time-low: 84.4 kg. Vill inte se 85 någonsin igen!! Vad är hemligheten? Kanske kvargen jag börjat äta på morgonen (all heder åt Krickan)? Eller kanske de 6.5 kilometrarna jag sprang på lunchen igår? Ska verkligen bli spännande att se vad fina vågen säger imorgon då det är dags för officiell Itrimvägning igen.


Har precis anmält mig till Ljusruset där man springer 3 km för att sponsra byggandet av nya elljusspår i Stockholm. Jag springer för Grimstaskogen eftersom det ligger närmast. Hade ju ändå tänkt springa ikväll så varför inte kombinera det med mitt första officiella lopp? Ha en fin torsdag och tack igen för allt stöd. Det bästa med bloggandet är helt klart alla fina människor man träffar. <3

Jag älskar min kropp!

Sandra är en klok och inspirerande tjej. Det är mycket hennes förtjänst att jag kom igång med träningen eftersom det var hon som drog igång marsutmaningen. Häromdagen skrev hon något så självklart och ändå superviktigt i sin blogg nämligen att hon älskar sin kropp.

När jag läste det hade jag precis tränat och som vanligt gjort mitt bästa för att smälta in med kaklet i duschen efteråt. Då jag står där bland alla unga studenter med sina fina kroppar brukar jag trösta mig med att de i alla fall inte fött två barn eller gått ner över 30 kilo. Inte konstigt då att deras hud är slät och fin medan jag ser ut en skrynkelhund i jämförelse (fast de är förstås väldigt söta).

Rent estetiskt kan ju kroppar vara mer eller mindre vackra men tänk ändå vad mycket vi har att tacka dem för! De är bokstavligen med oss hela livet och utan dem skulle vi inte ta oss någonstans eller uppleva någonting. Ändå behandlar vi dem ofta dåligt. Från och med nu ska jag sluta skämmas över min kropp och i stället visa den uppskattning den förtjänar. Glädjas över att den är frisk och orkar hänga med på alla mina upptåg för långt ifrån alla har den lyxen...

Segt som tuggummi


... med vikten just nu. Pendlar några hekto fram och tillbaka runt 85 kg och har gjort det i tre veckor. Försöker göra som reklamen säger och ta det lugnt men det är svårt. Intalar mig själv att det inte spelar någon roll vad vågen säger när det går så bra med både maten och motionen vilket stämmer. Jag tränar så gott som varje dag och tycker det är både roligt och skönt. Maten sköter jag också fast kanske inte helt perfekt och om jag nu ska rannsaka mig själv så är det väl just där felet ligger.

Jag äter oftast havregrynsgröt till frukost med mellanmjölk och lite socker eller sylt på. Det motsvarar 200-250 kcal och därför brukar jag räkna det som en måltidsersättning. Trots att jag gillar ersättningarna så tycker jag att det blir dyrt att äta dem två gånger om dagen när det finns riktig mat att tillgå och därför tar jag bara en till mellanmål på eftermiddagen. Lunch och middag äter jag enligt handfast minus vilket betyder protein med grönsaker och utan energirika kolhydrater. Möjligen blir portionsstorleken större än den borde.

De senaste veckorna har det märkts att jag inte längre är i ketos och jag känner mig mycket hungrigare. Kanske också för att jag tränar så mycket. Det blir därför en extra frukt ibland och som sagt lite för stora portioner vid middagen. Men hur jag än räknar så borde jag ligga på minus vilket vågen inte visar. Det är klart att de sista kilona sitter hårdast och marginalerna är små mellan att gå ner och stå stilla. Tess skrev något om att kroppen verkar minnas vissa vikter man legat på tidigare och när man når dessa vill den gärna ligga kvar. Kanske det stämmer?

För att ta mig ur detta ska jag förbättra mina matvanor enligt följande:
  • Äta en stadigare frukost (kl 7-8) och fortsätta med havregrynsgröt och mjölk men lägga till ett ägg och en frukt.
  • Lunch (kl 11-12) och mellanmål (14-15) i form av måltidsersättningar, dvs en bar, smoothie eller Itrimsoppa.
  • Middag enligt handfast minus (kl 18-19) och med bättre koll på portionsstorleken.

Jag vet att det är bättre att äta de största måltiderna tidigt under dagen men jag tror inte jag klarar mig från lunch till läggdags på två ersättningar. Speciellt inte när jag tränar. Så låt oss se om denna nya strategi sätter fart på vågen igen. Stay tuned!

Nya rekord

Slog nytt rekord med löpningen i lördags: 5 km på 32 minuter. Vilade helt i fredags förutom en vanlig promenad och det gav extra energi för jag kunde nog tagit i ännu mer. Jag brukar ta det lugnt i början eftersom jag vill orka hela vägen men den här gången fanns det helt klart energi över.

En härlig känsla!!

I söndags sprang jag till Itrim vilket är drygt 2 km. Försökte pressa tiden lite och det tog 13 minuter vilket om jag räknat rätt skulle motsvara 31 minuter/5 km. Alltså inte så mycket snabbare än på lördagen men tror det måste ha att göra med att det tar tid att få upp flåset i början. Körde ett pulspass och sen promenerade jag hem i solskenet.

Annars har det varit en mysig helg. Satt kattvakt några timmar varje kväll eftersom mina föräldrar var bortresta. Rockade loss med barnen och Rockband på X-boxen vilket var länge sedan. Har också följt Luizas blogg och önskar av hela mitt hjärta att det kommer ett litet barn till henne och hennes man den här gången.

Hoppas nu alla får en riktigt fin vecka. Min började bra med poweryoga i morse. <3

Gruppmöte om positivt tänkande

Och det kan man skriva en hel del om för det är otroligt viktigt oavsett vilka mål man har. Det spelar liksom ingen roll hur bra metoder vi använder om vi inte har en uppriktig tro på att de kommer fungera. Förväntningar uppfylls nästan alltid - tänk på det! Men det kan vara svårt. Speciellt om man har många misslyckanden bakom sig. Då är det lätt att man själv och människor runt omkring har låga förväntningar. Det gäller att ta sig ur såna tankar. Att skapa starka, positiva målbilder om hur det kommer att bli när (och inte om) du lyckats.

I slutet av augusti då jag gått ner 9 kilo (drygt 20 kilo sedan) så skrev jag om just målbilder. Bland annat skrev jag: "Och det jag är just det jag är ute efter, den där känslan av att vara lätt och smidig. Att kunna röra mig och klättra, springa, osv." Jag ryser nästan när jag läser det där. Jag är ju i princip där nu!! Jag springer och känner mig väldigt smidig och vältränad. Och kan jag så kan ni! Garanterat 100% säkert!!! Jag var nämligen ett perfekt exempel på hur man inte ska leva: frossade i socker och fett (älskade mackor, bullar, glass, fet mat), rökte (ibland två paket om dagen) och rörde nästan aldrig på mig (annat än till och från bilen). Nu tränar jag fem dagar i veckan och tycker faktiskt om det!

Annat som hänt är att favoritsmoothien numera är Itrims nya granatäpple/hallon. Hade nästan lagt av med drickyoghurtar på senaste tiden eftersom jag tröttnat lite. Men nu har jag ett flak med den nya smaken och en förnyad lust att dricka smoothies till mellanmål. Passar speciellt bra när värmen (förhoppningsvis) är på väg...

Ny vikt blev det också vilket var lite oväntat eftersom jag både ätit och druckit innan mötet. 84.6 kg på fina vågen men det var i ärlighetens namn ingen större skillnad på mängden fett och muskler sen i fredags. Viktminskningen berodde framförallt på att det där extra vattnet försvunnit sen sist. Kul i alla fall att officiellt ligga under 85 kg och BMI är nu 30.3 - bara 0.3 från att inte längre räknas som fet! Annars var det inte mycket att prata om på motivationssamtalet. Det flyter ju på bra just nu.



Fick en idé igår när jag fyllde i Itrims kundundersökning som jag tänkte kolla med er andra. Jag tycker Itrim är jättebra på alla sätt (förutom att de är lite dyra och tar lite väl mycket betalt för sina måltidsersättningar) och många tycker nog som jag att det skulle kännas tryggt att fortsätta gå dit som motionskunder då viktminskningskursen är slut. Samtidigt är det många som skaffar gymkort på andra ställen för att kunna köra gruppträningar osv. Eftersom det blir väldigt dyrt att ha två medlemsskap tycker jag att det skulle vara bra om Itrim hade avtal med närliggande gym så att Itrims kunder fick rabatt på dessa gym och vice versa för gymkunder som behöver gå ner i vikt. Borde vara lönsamt för båda parter och även deras kunder. Eller vad tycker ni?

Hundliv


Dottern har prao den här och nästa vecka på ett hunddagis alldeles intill universitetet. Trevligt att ha sällskap till och från jobbet och dessutom brukar vi träffas på lunchen. De har 33 hundar och går ut med dem både på förmiddagen och eftermiddagen. Det blir åtta promenader om dagen: snacka om vardagsmotion!! Dottern tycker det är roligt fast hon luktar intressant när hon kommer hem. Tycker katterna i alla fall...

Jag kämpar på med träning och kosthållning men vågen har inte varit så positivt inställd. Står och stampar på samma vikt men det lär väl släppa någon gång? Mitt fokus ligger på träningen just nu så vågen får göra som den vill. Jag följer varierat fast några undantag blev det faktiskt den senaste veckan. Ska på motivationssamtal med min coach idag men jag känner mig nöjd trots allt. De sista kilona sitter hårdast - så är det bara.

Sist vill jag rekommendera en blogg som jag hittade igår: Tess (Partypinglan) som trots flera magoperationer fortfarande kämpar med sin vikt. Hon fokuserar mycket på just "tänket" kring vikt, bantning, träning osv. Jag känner igen mig i så mycket av det hon skriver och började nästan gråta när jag läste vissa inlägg. Till höger listar hon ett antal speciellt intressanta inlägg, läs dom! Jag lovar att ni kommer bli inspirerade.

Löpning 101



Hej och välkommen till Elin Kvist, vars blogg jag ofta läser och som är lite av en kändis nu efter senaste Expressen-artikeln! Hon undrade om jag hade några tips angående löpning och eftersom jag just nu är så fokuserad på detta tänkte jag skriva om det idag. Först och främst vill jag klargöra att jag inte är någon expert på varken löpning eller träning och jag är medveten om att jag gör en hel del "fel" själv. Men det finns bra sidor att läsa på nätet med kom-i-gång-program för er som vill börja springa. Listar en del här nedanför men de går i princip ut på följande:

Börja försiktigt. Eftersom viljan många gånger är större än kroppens kondition och framförallt styrkan i muskler och leder så är det lätt att skada sig. Därför måste man kanske hålla tillbaka lite de första veckorna tills kroppen vant sig.
Använd bra skor. Måste vara bekväma och gärna utprovade för att passa din löpstil. Bra skor motverkar skador genom att verka stabiliserande och fjädrande, speciellt när man springer på hårt underlag.
Träna regelbundet. Helst 2-3 gånger i veckan och med en vilodag emellan. Annan motion går bra på vilodagarna men leder och muskler måste få en chans att återhämta sig mellan löprundorna.
Öka långsamt. Börja med att varva löpning med gång och förläng tiden du springer efter hand. Du ska inte vara mer andfådd än att du kan prata (om än lite ansträngt).
Varva löpning med annan träning. En stark core-muskulatur (mage, rygg och rumpa) förbättrar löpningen och minskar risken för skador. Speciellt bra är således styrketräning, pilates och yoga.

Själv har jag gått ut lite hårt men min ambition var faktiskt att efter två månader klara av att springa 5 km utan vila. Hade inte räknat med att orka det så här i början men tackar alla pulspass och annan träning att min grundkondition var bättre än jag trodde. Baserat på mina egna mycket små erfarenheter har jag följande tips:

Sätt upp ett rimligt och mätbart mål. Till exempel att orka springa en viss sträcka på en viss tid eller bara att ta sig runt en viss sträcka. Att anmäla sig till ett lopp kan vara en god idé då det också tidsbestämmer målet. Mitt mål var att springa Vårruset utan att stanna, dvs jag skulle klara 5 km oavbruten löpning senast den 24 maj. Nu när detta mål redan är avklarat så är mitt nya mål att springa 5 km under 30 minuter.
Bra musik i rätt tempo. Ladda upp mobilen eller mp3-spelaren med musik som inspirerar dig att springa. Undersökningar visar att speciellt kvinnor påverkas positivt av musik och kan öka deras prestation med hela 10%! Bästa tempo enligt Evolution Running (deras DVD lär ut bra löpteknik) är 180 bpm (beats per minute) för att man då utnyttjar ledernas inbyggda fjädring optimalt. Men jag springer till normal fitnessmusik på ca 130-140 bpm. Så här i början tvivlar jag på att det spelar så stor roll utan välj låtar som peppar dig och får dig att känna dig stark och kraftfull. Rätt låt kan faktiskt vara avgörande då det känns tungt och man helst vill ge upp.
Uppvärmning och stretching. Två saker jag är dålig på. Det gör att de första 5-10 minuterna är jättejobbiga eftersom jag sällan är varm när jag startar. Antingen kan man jogga/gå i några minuter eller så värmer man upp med några kroppsövningar som sätter igång rätt muskler. Se här till exempel: Dynamic Warmup for Runners. De flesta säger att stretching efteråt är superviktigt. Jag slarvar ofta med det också men i ärlighetens namn är det ju ganska skönt och kanske minskar det träningsvärken lite?

Löpning är ju en avancerad sport och när man kommit en bit kanske man vill sträva mot längre sträckor eller snabbare tider. Då finns det massor med träningstips på nätet. Här är några bra platser:

Maraton.se
Springer.nu
iForm om Löpning
Runner's World

April = löpmånad

Som min mor avslöjade här om dagen så har jag köpt riktiga löparkläder. Såna där fåniga tights som jag bestämt att jag absolut inte skulle ta på mig! Men de är supersköna och med den lätta jackan så ser man inte bara cool ut när man springer utan man känner sig bekväm också. Och det går mycket fortare!! Jag har bättrat på min tid och sprang i söndags 5 km på 35 minuter, vilket jag upprepade igår. Studerade god löpteknik på nätet och försöker nu tänka på det när jag är ute. Framförallt för att undvika skador eftersom löpare verkar drabbas av just sådana. Men det är otroligt kul att springa! Hur osannolikt det än låter till och med i mina öron. Så här ser mina nya löparkläder ut (köpta på XXL):


Engelska språket


Hittade detta på nätet och tyckte det var kul:

Have you ever wondered why everyone has trouble with the English language?
Let's face it - English is a stupid language.

There is no egg in the eggplant.
No ham in the hamburger.
And neither pine nor apple in the pineapple.
English muffins were not invented in England.
French fries were not invented in France.
We sometimes take English for granted, but if we examine its paradoxes we find that...

Quicksand takes you down slowly.
Boxing rings are square.
And a guinea pig is neither from Guinea nor is it a pig.
Writers write, how come fingers don't fing?
If the plural of tooth is teeth...
shouldn't the plural of phone booth be phone beeth?
If the teacher taught...
why didn't the preacher praught?
If a vegetarian eats vegetables...
then what in the world does a humanitarian eat!?

Why do people recite at plays...
yet play at a recital?
Park on driveways...
and drive on parkways?

You have to marvel at the unique lunacy of a language where...
A house can burn up
as it burns down.
And in which you fill in a form
By filling it out.
And a bell is only heard once it goes!

English was invented by people, not computers.
And it reflects the creativity of the human race (which of course isn't a race at all).
That is why:
When the stars are out they are visible.
But when the lights are out they are invisible.
And why is it that when I wind up my watch.
It starts.
But when I wind up this observation.
It ends.

RSS 2.0