40 bättre än 30?

Idag nådde jag en viktig milstolpe igen: minus 30 kg!!
Tyckte därför att det var dags för en ny bild (tagen i farten på väg till jobbet med blött hår och utan makeup). Bilden till höger är från i somras innan jag började med Itrim. Det är otroligt vilken skillnad det är och ändå märker man det knappast själv. Man går i alla fall inte runt och känner sig så himla mycket smalare än förut trots att alla påpekar det. Vill bara konstatera att trots att 30 var en rolig ålder och minus 30 är otroligt bra så ser jag fram emot att fylla 40 nästa år - drygt 40 kilo lättare. Och helt klart friskare och piggare än vid 30. Tjoho!!

Stressad?

Idag hade vi gruppmöte nummer tolv som handlade om stress. Jag har skrivit en hel del om det i bloggen redan men det är verkligen ett viktigt ämne som bör uppmärksammas. Först gick vi igenom vad stress leder till rent kroppsligt: högt blodtryck, muskelvärk, magproblem, övervikt, sömnsvårigheter, depression osv. Sen pratade vi om hur stress egentligen är något helt naturligt som genom tiderna varit bra för oss (annars hade vi väl ätits upp av alla rovdjur vid det här laget). I dagens samhälle finns det mycket som triggar igång denna naturliga respons men sen får den oftast inget utlopp. Detta är i längden farligt. Kroppen gör sig redo att fly med allt vad det innebär i form av adrenalin, förhöjd puls och spända muskler men sen sitter vi bara där vid skrivbordet. (Det där fick mig att tänka på avbrutet sex vilket är nästan samma sak, hehe...) Men det finns faktiskt ett perfekt sätt att få utlopp för stressen och det är genom motion. Där får vi användning för all den energi som stressen genererar. Bra att tänka på när det tar emot att träna!!



Sen fick vi göra ett test för att se hur stressbenägna vi var och vad kom jag fram till? Jo, att min personlighet fullkomligt lever på stress. Här är några exempel på sånt som stämmer in på mig: jag rör mig fort och gör gärna flera saker samtidigt, jag tycker illa om att stå i kö och blir otålig på människor som är långsamma, slarviga eller kör dåligt i trafiken, jag talar fort, med eftertryck och vill gärna ha sista ordet (och dessutom gärna avbryta när andra pratar), jag är mycket tävlingsinriktad och ställer höga krav på mig själv. I mina ögon gör det mig till en dynamisk och energisk person med stor vilja och beslutsamhet men enligt vår arbetsbok är det egenskaper som leder till stress. Inte så konstigt då att jag gick in i väggen... Det positiva är att jag sen min depression lärt mig att slappna av mer, sover bra om nätterna, har slutat röka, äter bättre och motionerar. Personligheten är det svårare att ändra på och jag vet inte ens om jag vill. Jag tycker om min färgstarka personlighet och jag vet att min energi och entusiasm oftast smittar av sig på andra. Men nu är det snart helg och dags för vila! Stora kramar till er allihop! <3


Nystart efter 6 månader


Nu kom då äntligen veckans resultat och det gick över förväntan - nästan två kilo ner på en vecka och bara fyra hekto kvar till minus 30!! Det känns fantastiskt bra och visar ju att det faktiskt går att gå ner även på varierat. Dessutom måste jag vara i ketos igen för min läskiga andedräkt är tillbaka (kan jag leva med om det går så här bra). För er som tänker att jag skulle ha ätit för lite så kan jag ju avslöja att tvärtom blev det ett en del mindre bra val: i söndags åt jag en halv pizza till middag och på måndagen åt jag både dessert och tårta. Men annars har jag varit noga att äta enligt varierat och framförallt har jag ökat träningen.

Och de senaste veckorna har verkligen varit roliga! Jag har känt mig inspirerad och sen jag anmälde mig till VårRuset och Tjejmilen har jag dessutom nya mål att jobba mot. Kanske har det också att göra med att våren är på gång, för även om snön fortfarande ligger vit är det ju mycket ljusare nu. Oavsett varför så känns det roligare och mer motiverande att träna och äta rätt. För er som undrar om mina vanor så ser de ut ungefär så här (i alla fall på vardagarna):

7-8 : går upp och äter frukost bestående av havregrynsgröt med kanel och mellanmjölk (eller om jag har bråttom en smoothie) plus kaffe

ca 9 : på jobbet (åker bil men funderar på att börja cykla till våren)

10-11 : mellanmål vid skrivbordet, en bar eller smoothie

Promenad om vädret tillåter, ca 40 min.

13-13.30 : lunchlåda med överbliven middagsmat (handfast minus), annars en köpt sallad (utan pasta eller bulgur) eller viktväktarnas frysta rätter (ca 300 kcal)

Träning på personalgymmet, nu både tisdagar och torsdagar.

15-16 : mellanmål ibland, oftast en frukt

17-19 : hem från jobbet (beror på hur mycket jag har att göra)

Pulsträning på Itrim två gånger i veckan, oftast måndagar och onsdagar (plus varannan fredag efter gruppmötet).

ca 19 : middag (handfast minus, gärna från Itrims kokbok)

Promenad eller crosstrainer på kvällen beroende på hur många steg jag har kvar (ska upp i 8500). Annars TV, jobb eller annat datorarbete (oftast samtidigt...).

ca 23 : sängdags (försöker somna innan midnatt)

Det funkar faktiskt!

Vad? Jo, både min nya satsning med motionerandet/ätandet och mitt arbete med personlig utveckling. Vid 6-månaderskontrollen bestämde jag mig för att skärpa till mig med ätandet och tränandet, vilket jag också gjort. Jag har haft (mer eller mindre) nolltolerans mot energirika kolhydrater, dvs inget mer bröd (pasta, ris, potatis har jag inte ätit sen Itrimstarten), jag har pulstränat minst två gånger per vecka och promenerat mer. Det har verkligen gett resultat, för imorse vägde jag bara 87.8 kg!! Har inte veckovägning förrän imorgon men kan inte låta bli att tala om det redan nu - över ett kilo på en vecka är helt galet!

Det andra som jag ville berätta om är att jag äntligen börjat läsa Mia Törnbloms böcker och arbetar mig just nu igenom "Självkänsla nu!". Jag är ett typexempel på någon som har bra självförtroende (vet att jag är smart, duktig, osv) men dålig självkänsla (jämför mig med andra och värderar mig själv utifrån vad jag presterar). Detta yttrar sig i att jag alltid är rädd att bli avslöjad som en stor bluff eller att allt kommer att gå åt helvete när som helst. På Mias begäran har jag således börjat med en "Jag är bra"-bok där jag varje kväll skriver ner minst tre saker som är bra med mig, tre saker som jag är tacksam för och tre saker jag vill ha hjälp med framöver. Dessutom har jag komponerat en serie affirmationer (i mitt fall för att stärka självkänslan, få mer gjort på jobbet och att leva mer i nuet) som jag försöker upprepa för mig själv flera gånger om dagen. Nu till det coola: det fungerar faktiskt! På något underligt vis har jag varit mer inspirerad på jobbet den här veckan, känt mig mer nöjd med mig själv och varit mer närvarande. Så oavsätt vad andra tycker om hennes metoder så verkar de funka på mig. Tack Mia! <3

15 minuter med sikte på 20

Jag skrattade gott åt denna annons. Berömd svensk metod som läkare rekommenderar - gör att du kan ta bort vikt där du inte vill ha den OCH öka den där du vill... Låter lite för bra för att vara sant eller hur?
:-)

Var på personalgymmet och tränade på löpbandet idag. Målet var att springa 15 minuter utan avbrott vilket jag gjorde med råge (30 sek gång/15.5 min löpning/1 min gång/3 min löpning). Det blev 3 km på 20 min vilket känns som ett bra utgångsläge. Jag provar nog 20 minuter utan avbrott nästa tisdag (om inte före) och på torsdag blir det styrketräning med 10 (eller 15) minuters löpning som uppvärmning. Det är inte klokt vad hurtig jag börjar bli!!

Lite upptagen men

... måste säga hej och tacka för allt stöd. Nu kommer det kännas ännu roligare att springa med så många som hejar på! 

I helgen kunde jag varit duktigare med motionerandet för jag kom knappt ut i kylan, men idag ska jag i alla fall till Itrim igen efter jobbet.

Förra veckans ansträngningar gav resultat på vågen för den ligger och pendlar kring 88 kg nu. Det blir spännande att se hur det ser ut på torsdagens veckovägning.

Kramar till alla och en liten extra hälsning till min pappa som fyller år idag!! Han är en av mina trognaste läsare och följer bloggen varje dag.

<3

Här ska springas!

Ville bara tala om att jag anmält mig till VårRuset (24/5) och Tjejmilen (3/9)!!
Har därför gjort upp en plan över hur jag gradvis ska öka på löpträningen för att klara detta. Jag har tur som jobbar på universitetet och kan "övningsköra" inför VårRuset genom att ta just den rundan. Gjorde det faktiskt igår på lunchen men då gick jag. Eller pulsade är mer riktigt för det var delvis oplogade ridstigar jag blev tvungen att ta mig fram i (som i och för sig var ganska väl nedtrampade). Jag ser fram emot detta och tycker det är skojigt att ha mål att jobba mot. Det ger extra inspiration till sessionerna på löpbandet. Kram alla fina och ha en skön helg!

Mör men glad

Idag var det dags för officiell vägning på Itrim-vågen igen och den visade sitt all time low, dvs 88.5 kg (visar alltid lite mindre än min våg hemma). Det är 0.8 kg mindre än vid 6 månaders utvärderingen förra veckan och minus 1.5 kg på två veckor! Nu börjar jag närma mig två viktiga målstolpar: -30 kg och BMI 30, så det bör bli en spännande månad framöver. Det gäller att hänga i bara!

Igår var jag på personalgymmet för min styrketräning och det känns i kroppen idag. Dessutom gjorde jag en repris på mitt tiominuterslöp. Fast denna gång som uppvärmning vilket var jobbigare, i alla fall under de första fem minuterna. Tänkte lägga till ytterligare ett besök på personalgymmet per vecka med fokus på kardio och löpning. Måste ju börja öka nu och sikta på 15 min, 20 min, osv. Min träningsplan blir så här: Måndag - Itrim, Tisdag - Kardio på personalgym, Onsdag - Itrim, Torsdag - Styrketräning på personalgym, Fredag - eventuellt Itrim (om jag orkar). Plus 8500 steg/dag vilket oftast innebär 45-60 minuter power walk eftersom jag inte går speciellt mycket på jobbet.

Måste säga att jag gillar dessa annonser från Portugals hälsoministerium:
"Stillasittande människor kan inte springa ifrån sjukdomar. Motionera."


Åt rätt håll, typ

Var ganska sur på vågen idag då den visade en hel del mer än igår morse. Men det går åt rätt håll i alla fall och ytterligare ett halvt kilo är borta sen förra veckan. Jag pulstränade på Itrim igår på vägen hem från jobbet och det blev även många steg (över 10.000). Fick dessutom jättetrevligt sällskap på min lunchpromenad eftersom min favoritprofessor följde med. Hon går också varje dag men det var första gången som vi gick tillsammans.

Idag ska jag och kollegan till personalgymmet igen. Jag hoppas att löpbandet är ledigt för jag tänkte kolla om jag fortfarande orkar springa 10 minuter (eller kanske längre). Det gäller att köra på nu när jag har flyt och så är det ju dags för Itrim-vägning imorgon!

(Om bilden: Jag letade efter en kul vågbild och såg denna. Inte speciellt rolig men den ser nästan exakt ut som min dotters katt. Han har gått upp i vikt så mycket i vinter att vi nu är riktigt oroliga. Har haft många katter genom åren men ingen som lidit av övervikt som denna. Jag hoppas det ordnar sig när våren kommer och han kan röra sig mer...)

Otrogen...

... mot Itrim. Jag måste erkänna att jag följde ett gammalt råd från Sussie (tror jag det var) om att prova andra, lite billigare måltidsersättningar. Så i lördags köpte jag både Naturdiets och Nutriletts bars för att se om de var okej. Måste säga att de inte var dumma alls. Tvärtom är det några jag gillar bättre än Itrims och dessutom kostar de 17-18 kr styck istället för 25... Kaloriinnehållet är inte alltid det samma men nära nog. Dessutom är det kul med variation, eller hur?

Gissa vad?!

- Mera snö förstås!!!

Men jag var faktiskt duktig igår och tränade på vägen hem. Det var mödan värt på flera sätt: inte nog med att vågen var extra snäll imorse utan jag fick även en röd tulpan med ett kort som berättigade till en veckas träning på Itrim Spånga. De är verkligen bra på att uppmuntra sina medlemmar tycker jag! Ska nog ta med mamma så hon får se vad jag sysslar med nu för tiden...

Snö, snö och mera snö...

Jag kom tyvärr inte iväg till Itrim i fredags eftersom jag var helt insnöad. Snökaoset gjorde det dessutom svårt att komma ut och promenera i helgen. Men idag är en ny dag och det är soligt och vackert om än lite kallt. Jag bylsade på mig ordentligt och gick mina steg på lunchen och ikväll tänker jag stanna på Itrim och köra en pulsträning efter jobbet. Hoppas ni får en fin alla hjärtans dag allihop. Själv har jag en bukett blommor från maken som väntar där hemma! <3



Dags för fas 3

Idag börjar min 27:e vecka med Itrim och därmed första dagen på andra halvårsperioden. Mitt tränande och promenerande gav resultat på vågen som visade ett halvt kilo ner denna vecka och nu vill jag bara se mindre siffror framöver. Det är i alla fall målet!

Imorgon är det dags för gruppmöte igen och jag hoppas verkligen att vi blir fler än förra gången. Det verkar som om folk droppar av efter hand och det är synd. Visst har vi alla en massa annat som tar tid men samtidigt är det ju kul att träffas och prata om hur det går.

En sak jag glömde berätta var att pulsträningen blev extra festlig igår. Varken musiken eller högtalarrösten fungerade så vi tränade under tystnad. Jag har nog nämnt tidigare hur fånigt jag tycker det ser ut med en grupp människor som på löpande band tränar energiskt och sen på givna signaler förflyttar sig steg för steg. Det är vekligen lite rymdålder över det. Igår var det som sagt ännu knäppare utan musik och vi turades om att kolla klockan och annonsera när det var dags att byta. Samtidigt visar det hur motiverade vi är som går på Itrim. Inget stoppar oss, speciellt inte små tekniska detaljer!!

Hälsouppföljning, 6 månader

Då var det dags att utvärdera min hälsa efter 6 månader med Itrim och det är en enorm, positiv förändring. Jag mår bättre på alla sätt, känner mig starkare, i bättre kondition och en aning lättare om man säger så! Dessutom har min inställning till motion ändrats liksom mitt sätt att tänka och agera kring mat. Motivationen var lite låg ett tag efter de första tolv veckorna men den senaste tiden har det varit mycket bättre. Nu känns det faktiskt roligt att gå och träna (har kört två pulspass redan den här veckan) och solen gör promenaderna lite roligare. I siffror ser det ut så här (enligt kvittona från Itrimvågen):

Start 12 veckor 6 månader Skillnad
Vikt 116.3kg 92.8kg 89.3kg -27kg
Midjemått 126cm 101cm 99cm -27cm
BMI 41.7 33.3 32.0 -9.7
Fettmassa 55.5kg /47.7% 38.8kg /41.8% 34.7kg /38.9% -20.8kg /-8.8%
Fettfri massa 60.8kg /52.3% 54.0kg /58.2% 54.6kg /61.1% -6.2kg /+8.8%
Vätska/vatten 44.5kg /38.3% 39.5kg /42.6% 40.0kg /44.8% -4.5kg /+6.5%
Blodtryck 140/100 108/80 121/81 (mkt bättre)

Nya mål: lite fler steg per dag (8500), två pulspass i veckan (plus gymmet på jobbet), följa varierat ordentligt, noll tolerans på energirika kolhydrater (hej då brödet...) och att fylla i mina förbättringar i boken varje dag. Nu ska jag ner! Åtminstone till 80 innan nästa uppföljning - så är det bara!!

Supergod kycklingsallad

Tänkte jag skulle passa på att rekommendera kycklingsalladen med mango från Itrims kokbok. Visserligen ändrade jag receptet lite men grunden var densamma. Så här gjorde jag: ett paket frusna mangotärningar, en burk 3% fetaost, 3 tomater skurna i bitar, en halv skivad rödlök och köttet från en grillad kyckling blandas och läggs ovanpå en bädd av machésallad. Dekorera med några svarta oliver och bitar av avokado. Häll över dressingen bestående av 1 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger, saften av en lime, salt och peppar. Jag använde ett stort fat så det såg extra festligt ut och det räckte till minst 6 portioner. (Efter jag gjorde denna har jag faktiskt börjat lägga till mangotärningar till mina sallader ibland för det är verkligen en god ingrediens.)


Appropå Itrims kokbok så kan jag även rekommendera fiskgrytan med saffran och räkor, brasiliansk kycklinggryta med kokos, linssoppa med morot (hade den till och med som förrätt på nyårsafton), äpplesås med curry som passar ypperligt till fläskkött och biff stroganoff med smak av balsamvinäger (som jag åt med fräsch coleslaw).


Surprise party

Vilken födelsedags-helg jag haft! Blev minst sagt överrumplad då jag kom hem från jobbet i fredags och huset var fullt av vänner. Min dotter hade planerat och förberett (med mina föräldrars hjälp) ett riktigt surprise party! Precis som i amerikanska filmer så gömde sig alla till dess att jag klev in genom dörren och då började de sjunga "Ja må hon leva". Tårarna var inte långt borta kan jag säga...
Sen åt vi jättegod middag, drack vin och hade mysigt. Vilka fina barn man har! Plus föräldrar och vänner som såg till att det blev så trevligt! Dessutom blev jag grattad och firad på jobbet så min födelsedag blev verkligen speciell i år.

Sen fyllde min son 13 år i lördags och efter en något försenad frukost på sängen (var lite trött efter allt firande) så fick han också en fin dag. Mormor och morfar kom över med presenter och fika och sen åkte vi till sonens favorit skateboardaffär där han köpte något han längtat efter länge. Därefter åt vi middag på restaurang (hans val) innan vi åkte hem och hade filmkväll.

Igår var det således dags för kaloriförbränning så jag och mamma gick en riktigt lång promenad i solskenet. Men vågen visar fortfarande allt födelsedagsgodis jag njutit av de senaste dagarna. Och jag som har 6-månadersuppföljning nu på onsdag!! Ja, ja, det blir nya tag och nya mål inför nästa tremånadersperiod. Jag ska definitivt ner under 85 till sommaren (och helst lite till)...

Har födelsedag idag!



Och har precis avnjutit frukost på sängen som sötisbarnen väckte mig med. I present fick jag en sån där batteridriven mjölkvisp så jag kan göra ännu bättre cappuccinos. Nu ska jag till Itrim för officiell vägning på fina vågen och det lär väl inte bli någon större överraskning där. Men det är det ju ändå rätt fantastiskt när man tänker på vilken skillnad det är sen förra födelsedagen - eller de senaste 15 födelsedagarna... Jag har ju inte vägt så här lite sen jag var 23 år! Nästa år blir jag 40 och då kommer jag vara i bättre hälsa än under hela mitt vuxna liv! Är det inte otroligt hur många år man slösar bort genom att inte ta tag i saker lite tidigare?

Uppdatering: Det visade sig i att jag hade rätt i att jag har mer muskler nu. Itrims våg visade att jag gått ner ett hekto sen sist men att jag har 1.8 kg mindre fettmassa (!?) vilken nu är mindre än jag haft sen jag började. Vilken fin födelsedagspresent!

Ny hårfärg

Var hos frissan idag och det blev en ny ljusare vårfärg (det är min mor som står bakom om ni undrar). Jag blev riktigt nöjd vilket är mer än vad jag kan säga om vikten imorse. Den här veckan har jag faktiskt skött mig så det hade varit kul med några hekto ner istället för upp... Inte för att jag vill verka missundsam men det känns faktiskt lite bättre när jag ser att jag inte är den enda som det går trögt för just nu. Och jag är säker på att vi får massor av ny energi så fort våren kommer!! Sussie är en stor inspiration för hon har hållit på ett år nu och är verkligen jätteduktig med både träning och mat. Hon är ett levande bevis på att om man sköter sig så når man sitt mål förr eller senare. Och dit ska jag, utan tvekan!!

Vårfint hemma




Här kommer utlovade bilder. Visst är min misse söt? Trots att hon ser lite sur ut över att bli väckt ur sin skönhetssömn. Vi har en katt till men han är mer dotterns än min. Var extra duktig igår och stannade på Itrim för lite pulsträning på vägen hem från jobbet. Har dessutom försökt sköta maten bättre men vikten ger inte med sig. Ännu i alla fall...

Ge mig färg!!


Jag är väldigt intresserad av färger och hur de påverkar oss. Har läst en hel del färgpsykologi, feng shui och andra läror som använder färger till att skapa harmoni och få oss att må bättre. Forskning har visat att vi till och med reagerar fysiskt på färg: kroppstemperatur, puls och andning ändras då vi omges av olika färger (rött stimulerar, blått lugnar osv). Och med tanke på vårt nordiska klimat är det ju inte konstigt att vi längtar efter varma, ombonade färger som rött och grönt på vintern medan vi föredrar ljusa, svala som blått och vitt på sommaren. Jag brukar ändra om hemma några gånger om året just när suget efter nya färger blir stort. Till exemplel då alla brinnande, glödande höstlöv ramlat av och världen blir grå, brun och trist längtar jag alltid efter rött. Det röda får oftast stanna tills dess att julen är förbi men sen, när ljuset återkommer och man börjar ana vårens ankomst så är det dags för vårens alla glada, lekfulla färger: gult, orange, limegrönt, turkos, rosa! Med tanke på att affärerna verkar fyllas av just dessa färger så här års så är det nog inte bara jag som känner så. I helgen frossade jag i Åhléns nya sortiment och köpte färgglada kuddar, kökshanddukar med mera och bytte gardiner till soligt gult och orange (har sen tidigare). Hemmet är som en explosion av färger vilket dottern av någon anledning inte är lika förtjust i. Ska försöka lägga upp några bilder senare för att visa hur det ser ut. För mig brukar denna fas hålla i sig till dess att träden och gräset återfått sin gröna färg och därefter suktar jag efter svalt blågrönt och vitt. Kanske det går bättre hem hos buttra tonåringar?

RSS 2.0