Dag 20 (9.2kg) - Målbilder

Hej alla ni där ute! Speciellt alla ni som kämpar på mot bättre hälsa.
Vi är bara hur duktiga som helst!!!

Igår kände jag mig faktiskt lite onormal. Åkte från jobbet efter 18 och fick för mig att träna på Itrim då istället för nu imorse. Jag och morgnar går inte riktigt ihop. Så jag kom inrusande på Itrim fem i halv sju och dom stänger klockan sju. Hann med mina tre varv med två minuter till godo. Pust! Åkte hem högröd och svettig för att titta på Biggest Loser. Programmet är väl inte det bästa men jag suger i mig inspiration där jag kan. Efter det var det bara att snöra på mig promenadskorna och skrapa ihop mina 8000 steg... Kvart i nio var jag klar med mina "måsten" och kunde äntligen duscha och slappa. (Blev inte speciellt länge för var helt slut och somnade som en stock :-P) Om någon skulle sagt för några veckor sedan att jag skulle både träna och powerwalka på kvällen efter jobbet skulle jag asgarvat. Men nu är jag här och det är varken så jobbigt som jag skulle trott och faktisk hur skönt som helst (efteråt i alla fall). Så hurra för mig och vidare till det jag ville skriva om idag. Nämligen målbilder.

Jag köpte den motivations-CD som de erbjuder på Itrim. Den består av tre olika varianter av hypnos eller suggestion med fokus på viktminskning, viktstabilitet och sömn. I princip ska man ligga eller sitta bekvämt med ögonen slutna och med hjälp av en guidande röst visualisera hur man ser ut då man nått sitt mål. Och "klä på sig" denna nya kropp och känna efter hur det känns. Så hur ser min målbild ut? Av någon anledning drömmer jag alltid om mig själv i ett par slitna jeans och en enkel T-shirt. Vet inte var det kommer ifrån men det känns fräscht och okonstlat på något sätt. Och det jag är just det jag är ute efter, den där känslan av att vara lätt och smidig. Att kunna röra mig och klättra, springa, osv. En bra målbild är nog bra för alla. Det gör oss starkare. Och fokusera inte bara på utseendet utan framförallt känslan. Hur känns det när jag kommit dit jag vill? Lycka till och massor med kramar till alla rara människor där ute!!

Dag 19 (8.8kg) - Varför?

Fikade med en kollega nu på förmiddagen och vi pratade om varför jag gör det här och varför jag blivit överviktig överhuvudtaget. Bra frågor båda två. Här är några tankar:

Varför överviktig?

1. Generell obalans i kroppen.
Med det menas att jag under större delen av mitt liv levt helt utan rutiner. Det ligger mycket i min personlighet att avsky allt vad rutin heter. Har alltid varit stolt över mitt hektiska och smått kaotiska liv. I praktiken har det inneburit oregelbunden och för lite sömn, en hel del stress (oftast självförvållad), inga fasta måltider och sen en massa snabbmat då jag varit både för hungrig och trött för att laga något själv. Jag tycker inte heller om regler eller begränsningar vilket gjort att jag väldigt sällan nekat mig själv något och ätit vad jag vill, när jag vill.

2. Förknippar mat med omsorg
Såsom i många andra familjer är mat något man samlas kring och erbjuder alla som kommer på besök. Det skulle ju vara oartigt att inte bjuda på åtminstone en fika när någon kommer, helst med hembakat till. Bjuder man hem någon är det oftast på middag och visst känner man sig skyldig att erbjuda minst tre rätter då? De flesta familje-medlemmar lagar fantastisk mat och det är förknippat med mycket stolthet. Min mor är en riktig hönsmamma och ett sätt att visa hur mycket hon bryr sig är att se till att alla är mätta och belåtna. Märker själv att jag är likadan. Visst lagar jag favoriträtter eller köper hem något gott för att göra dem där hemma glada. Antar att jag gör samma sak mot mig själv och äter när jag vill bli gladare, eller för att fira något, eller då jag är trött, eller uttråkad, eller...

3. Motion är obekvämt
Har aldrig tyckt om att motionera. I alla fall inte om jag var medveten om att jag gjorde det. Att springa omkring och jaga ungarna, simma i havet, bära möbler, måla och snickra, promenera i skogen och andra aktiviteter som ger motion utan att jag tänker på det går väl an. Men att springa (usch och fy) eller hoppa omkring till man blir andfådd och svettig? Hur kan någon göra det frivilligt? När man kan ligga i sängen med en god bok eller lata sig i TV-soffan? Som ni förstår har min ovilja att röra på mig inte precis bidragit till någon större förbränning. Trots detta har jag alltid varit stark. Så när det behövts har jag orkat ta i. Men uthålligheten och framförallt motivationen har saknats.

Varför gå ner i vikt?

1. Tungt att bära
De sista 20 kilona är de som känts mest. Innan dem led jag inte så mycket av min övervikt. Visst, man önskade ju att man var smalare men det var mer för utseendets skull. Men då jag kom över 100 kg började det kännas mer fysiskt. Kunde inte sitta med benen i kors, säkerhetsbältet på flyget räckte knappt till, och trots att jag är rätt vig gjorde fettet det svårt att göra vissa saker (till och med knyta skorna!). Att gå i trappor eller långa promenader blev väldigt tungt och mina fötter värkte på kvällarna av den börda de fick bära varje dag. För er som aldrig varit så tunga kan ni försöka tänka er hur det skulle kännas om ni skulle bära omkring på två fulla resväskor hela dagen medan ni gjorde allt det ni normalt gör. Inte lätt eller hur? Jag önskar att människor som klagar över att feta människor inte motionerar tvingades köra ett träningspass med 40+ kilo på ryggen!

2. Leva livet fullt ut
För mig innebär det att göra saker som jag inte kunnat på många år. Jag vill så hemskt gärna kunna rida hästar igen. Lära mig surfa. Fjällvandra. Åka slalom i alperna. Börja med yoga. Och att få leva länge. I alla fall till jag blir åttio eller så. :-)

3. Bättre självförtroende
Jag tänker inte speciellt ofta på hur jag ser ut och har aldrig brytt mig så mycket om frisyr, makeup och kläder. Men min vikt påverkar mig mer än jag egentligen vill erkänna. Jag tycker inte om att träffa folk jag inte känner eller de jag inte träffat på länge. Jag undviker situationer där jag måste mingla och känner mig obekväm bland andra människor. Tidigare kände jag mig trygg i min yrkesroll men även där har jag märkt att jag börjat tappa självförtroendet. Jag vet att det har mycket med min vikt att göra. Jag skäms helt enkelt för hur jag ser ut. Att jag låtit mig själv gå så långt. Så att bli smal för mig betyder inte att kunna köpa snygga kläder. Det handlar om att kunna vara mig själv utan att behöva känna mig stor och klumpig tillsammans med andra.

Dag 18 (8.6kg) - Skönt med helg och vila

Har inte gjort så mycket mer än njutit av promenader och slappat. För er som undrar plockade vi kantarell, Karl johan och blåbär igår. Toppen tyckte sonen. ;-) Vågen har också tagit det lugnt i helgen men den tickar sakta neråt i alla fall. Något intressant som hänt den här tredje veckan är att jag gått fler steg än mitt mål (8000-10000 istället för 7000) och jag tror att jag ska försöka fortsätta med det. En annan sak är att kaffe smakar så konstigt nu för tiden. Kanske har det något med förändringen av luktsinnet? Föredrar faktiskt te istället...

Funderar på att sticka till Itrim lite senare för ett puls- pass. Lustigt nog längtar jag faktiskt efter att röra på mig nu. Ovanlig känsla för en soffpotatis som jag. Önskar alla ett trevligt slut på helgen och kommer igen med nya friska tag imorgon!

Dag 17 (8.5kg) - Rekordsteg och frossa

Gårdagen blev minst sagt underlig. För det första hade universum något emot att jag skulle träna. Hade tänkt pulsträna redan på morgonen efter mötet så jag tog fram väskan med träningskläderna innan jag åkte. Men när jag kom fram till Itrim var den inte med. Naturligtvis låg den kvar i hallen. Jag får väl träna senare då, tänkte jag och lyfte in väskan i bilen.

Skulle till tandläkaren mitt på dagen så jag hade redan besämt att jag skulle jobba hemma. Eftersom det var ett par timmar kvar hörde jag efter om mamma ville gå på promenad igen och vi gick ytterligare en rejäl runda. Och sen fanns det ingen parkeringsplats i närheten av tandis så jag fick parkera långt ifrån och småspringa för att hinna. Men det blev en hel del fler steg, och gårdagen slutade en bra bit över 10000 vilket är rekord för mig!

Stannade vid Itrim efter tandläkaren för att träna, nu när väskan äntligen var med. Gick in i omklädningsrummet för att byta om men då jag skulle ta fram tränings-kläderna var dom inte där?! Bara skor och handduk... Hade helt glömt att jag slängt kläderna i tvätten efter förra träningen. Så det var bara att gå hem igen *arg*

Men skam den som ger sig. Väl hemma letade jag fram kläderna och åkte tillbaka och gjorde mitt pass! Efter det kände jag mig helt slut så jag la mig på sängen en stund. Då började jag frysa och hur jag än klädde på mig så blev jag inte varm. Till sist slumrade jag i alla fall till och när jag vaknade kände jag mig helt febrig istället. Som tur var mår jag helt okej idag så tror inte det är någon sjukdom på gång. Kanske kroppen blev överansträngd eller nåt? Det står ju att en av biverkningarna när man äter VLCD är just frossa. Har inte upplevt det hittills men igår blev det ju kanske lite för mycket.

Idag ska vi ut och leta svamp. Jag älskar skog och natur! Hoppas ni också får en underbar helg. Kram!

Dag 16 (8.3kg) - Gruppmötet

Har nu äntligen fått möta "min" Itrimgrupp som jag kommer träffa 20 gånger under det närmaste året. Det bestod (tyvärr) bara av kvinnor, men av blandade åldrar och erfarenheter. En del har ganska lite vikt att gå ner och en del har mer. Det här första mötet bestod mest i att vi presenterade oss för varandra och berättade vilka förväntningar vi har på programmet och gruppen. En del av oss har redan börjat medan andra börjar nu. Det ska verkligen bli spännande att ta del av deras framgångar och erfarenheter!

Jag gjorde reklam för den här bloggen också :-P, så kanske blir det några som hänger med här - eller kanske ännu bättre börjar blogga dom med?!

De övningar vi ska göra till nästa gång är att självskatta vår hälsa såsom den såg ut innan vi påbörjade programmet, med avseende på mat och motionsvanor, sömn, stress, mm. Vi ska också skriva ett brev till oss själva där vi uttrycker våra förhoppningar inför det kommande året.

Vi fick även med oss några kloka ord på vägen:

Utan handling, ingen förvandling!

Dag 15 (7.6kg) - Två veckor avklarade

Tiden går fort när man har roligt och nu har jag bara en vecka kvar på VLCD. Sen får jag äntligen utöka min kost med lite roligare saker. Och imorgon bitti har jag mitt första gruppmöte på Itrim. Det ser jag verkligen fram emot. Jag har läst igenom allt material jag fått flera gånger och lyssnat på motivations- CDn regelbundet för att hålla mig peppad. Bästa stödet har dock visat sig vara den här bloggen, lustigt nog. Bara tanken på att det finns några där ute som läser vad jag skriver och följer mina framsteg är jätteinspirerande. Om jag skulle "fuska" så skulle jag ju inte bara svika mig själv utan alla er som hejar på. Tack och kram till er alla!

Så hur har det gått under andra veckan? Jättebra! Drygt två och ett halvt kilo mindre och det börjar kännas. Kanske med lite vilja även synas. Kläderna sitter bra nu och inte som korvskinn. De flesta kläder jag har är köpta när jag låg på ungefär den här vikten. De sista kilona lade jag på mig bara det senaste halvåret.

En annan sak som känns riktigt bra är att pulsträningen går betydligt lättare. I början var jag helt slut redan efter ett varv och jag fick verkligen kämpa för att komma igenom de två andra. De senaste gångerna har jag inte blivit riktigt trött förrän under sista varvet. Så trots att jag håller samma puls, så finns det mer kraft bakom nu. Jag gick till och med dit igår igen för ytterligare ett pass!! :-O Så det blev tre pass under min andra vecka och det tänker jag fortsätta med (eller till och med öka till fyra).

Det enda som fortfarande är svårt är att få ihop stegen varje dag. Då jag inte går nästan någonting på jobbet så innebär det ungefär en timmas promenad per dag. Har försökt klämma in den under dagen om vädret tillåtit, för på kvällarna är jag så slut att bara tanken på att ge mig ut känns jobbig. Förhoppningsvis kommer jag ändra i mina arbetsuppgifter lite under hösten så att jag kan få in lite mer steg utan alla extra promenader. Fast är vädret fint är det ju faktiskt jätteskönt att komma ut och få frisk luft i lungorna!

Ha en fin dag allihop. Imorgon ska jag rapportera om mitt första gruppmöte. <3

Dag 14 (7.3kg) - Så där ja!

Träningen skakade loss ett halvt kilo till. Inte illa pinkat! Jag ska verkligen kämpa på mer med motionen framöver. Idag är sista dagen på andra veckan och nytt veckoresultat väntar imorgon bitti. Denna vecka har gått fantastiskt bra då det gäller maten. Har inga hungerskänslor alls och blir inte ens sugen då jag ser andra äta. Är ju faktiskt ganska underligt med tanke på att jag äter så lite. Men det är just därför. Med viktväktarna var jag konstant hungrig och räknade minuterna mellan varje mål. Nu får jag ställa klockan för att komma ihåg att äta överhuvudtaget... :-P Jag dricker mycket vatten och det tror jag också hjälper. Har en 0.5 liters flaska brevid mig på jobbet hela dagen och fyller på den 3-4 gånger minst. Undviker lightdrycker eftersom jag inte vill riskera sockersug, men drack lite Fanta zero som fredagsmys då ungarna satt med sina nachos och pico de gallo. För er som äter kan jag verkligen rekommendera denna mexikanska salsa:

Pico de gallo
Funkar som kall sås/röra till både fisk och kött, tacos, sallad, som dip osv. Fräscht och nyttigt är det ju också. Det klassiska receptet innehåller 3-4 urkärnade tomater, en lök (helst vit, men gul eller röd går också bra), en liten urkärnad chili (typ jalapeno), 1-2 vitlöksklyftor och en stor knippa färsk koriander (torkad går inte). Allt finhackas och blandas med saften av en lime. Salt och peppar efter smak. Låt stå och dra minst en timme. Blir faktiskt godare ju längre den får stå (håller 2-3 dagar i kylskåpet). Man kan även blanda i gurka, äpple, mango eller andra frukter/grönsaker. Lycka till!!

Dag 13 (6.8kg) - Fuskar i sömnen

Sover fantastiskt bra i den "nya" sängen. Problemet är att jag drömmer en hel massa också. De senaste två nätterna har jag drömt om mat. Igår natt till exempel, så drömde jag att hela familjen var på cykelutflykt i San Francisco (jag vet - inte många som cyklar där precis). Min mamma var med och hon föreslog att vi skulle äta något innan vi lämnade in cyklarna och åkte hem. Vi köpte smörgåsar (typ Subway) och när jag ätit halva kom jag på att jag ju inte får äta sånt! Och tänkte att nu har jag förstört alltihop!

Nu i natt drömde jag att jag var tillbaka i mina hemtrakter för någon slags återförening. Vi var samlade i en stor matsal där de serverade frukostbuffé och jag fyllde en hel tallrik med godsaker, såsom yoghurt, fruktsallad och en stor färskbakad croissant. Men då jag skulle sätta mig för att äta kom jag på att jag inte fick - och ställde ifrån mig tallriken. :-( Tänker inte speciellt mycket på mat på dagarna men det verkar som jag saknar det ändå. Jag vet att andra haft liknande drömmar, men visst är det kul hur fokuserad man är om man till och med kommer ihåg att hålla sig till programmet när man sover?

Har tränat idag igen. Det var jätteskönt. Enda nackdelen med att träna på morgonen är egentligen att det tar sån tid för mig att sluta svettas och få tillbaka en normal ansiktsfärg. Jag får liksom smita in lite diskret på jobbet tomatröd i ansiktet och låtsas som ingenting. :-D Det bästa är att man känner sig piggare hela dagen. Synd att mitt Itrim bara har morgonöppet två dagar i veckan, annars skulle jag nog gå ytterligare en morgon. Men tror att jag ska börja gå en gång till i veckan i alla fall, troligen på helgen. Det borde sätta mer fart på viktnedgången också och det vore ju inte helt fel.
Kram till alla och ha en bra dag!!

Dag 12 (6.6kg) - Segt nu

Det börjar kännas lite segt nu när vågen verkat fastna på samma ställe. Men när jag frågade mig själv om jag ville ge upp och sluta blev svaret helt klart nej. Självklart inte. Det är ju inte så att jag lider. Är inte hungrig och känner mig pigg och energisk.

Men dom skojade inte när dom sa att man får dålig andedräkt. Den är hemsk. När man till och med känner det själv kan jag bara föreställa mig hur det är för andra. Tuggar tugg-gummi då jag är på jobbet eftersom jag inte vill plåga mina stackars arbetskamrater. Men ser det ändå som ett gott tecken. Måste ju betyda att jag fortfarande befinner mig i ketosfasen, det vill säga under optimal fettförbränning. Det kommer visa sig på vågen förr eller senare.

Så jag kämpar på. Nu är det arbetsvecka igen så måltidsordningen borde inte vara något problem. Och imorgon är det dags för pulsträning. Jippie!

Dag 11 (6.5kg) - Extreme makeover Home edition

Som jag trodde visade det sig på vågen att jag inte följde måltids-planen som jag borde. Bara ett par hekto ner idag. Det värsta är att jag gjorde samma sak idag. Glömde helt enkelt att äta. Och inte har jag gått mina steg heller.

Fast å andra sidan har jag jobbat non stop. Skruvat ihop möbler, flyttat runt dem, hängt upp tavlor, gardiner osv osv. Så någon typ av vardagsmotion måste det blivit. Det känns så i kroppen i alla fall.

Här är några bilder på resultatet. Togs med mobilen så hade tyvärr ingen vidvinkel.

I korthet så byggde jag en egen version av himmelssäng. Busenkelt genom att fästa gardinstänger i taket och hänga spetsgardiner på dem.

Installerade också en träpersienn i fönstret och hängde upp gardiner.

Skruvade ihop nya sängbord. De jag hade tidigare saknade lådor och det blev alltid så rörigt.

Till slut placerade jag ett litet skrivbord som jag förvarat i garaget vid fotänden, vilket gav mig plats för smink, smycken och laptoppen förstås. Sitter och skriver där just nu.

Sängen blev väldigt mysig. Som att ligga i ett tält! :-) Katterna turades om att ligga på sängen hela dagen. Och jag bäddade för första gången med de 500 thread count Egyptian cotton lakan som jag köpte i USA.

Så sov gott allihopa. Det ska jag verkligen göra!

Dag 10 (6.3kg) - Cigarettrök och kattpiss

Har varit väldigt upptagen idag. Sov väldigt länge, nästan till elva. Det händer inte ofta nuförtiden. Så jag blev sen med frukosten. Skjutsade sonen till skateparken och därefter besökte jag svenskarnas favoritutflyktsmål, nämligen IKEA. Jag brukar undvika att åka dit på helgerna eftersom det är så mycket folk och idag var verkligen inget undantag. Puh, jag var verkligen glad då jag kommit därifrån. För lång tid tog det också, så jag blev sen med lunchen med. Köpte en del saker till sovrummet som jag bestämt mig för att piffa till. Får se om jag kan visa lite bilder på sluresultatet imorgon. Blev upptagen med att skruva ihop möbler efter jag hämtat sonen igen så glömde nästan middagen. Den intogs klockan halv åtta och jag har fortfarande ett mål kvar idag. Jag hoppas nu bara att de här tokiga tiderna inte rubbar mitt fina flyt.

Eftersom jag är trött tänkte jag bara skriva lite kort om något jag drabbats av sen jag började programmet. Det verkar som om mitt luktsinne fått hjärnsläpp. Inte nog med att det är mycket känsligare, utan saker och ting luktar "fel". Min dotters bodylotion luktar cigarettrök (och nej hon har inte börjat röka). Och sen idag i bilen började det helt plötsligt lukta kattpiss. Det visade sig vara sonens halstablett med svartvinbärssmak! Heltokigt med andra ord.

Till sist vill jag välkomna alla nya läsare och tacka för allt stöd. Eftersom dagens blogg var lite tråkig så får ni hålla till godo med en kul bild. Tjejerna på 60-talet hade verkligen andra prioriteringar än vi har idag. Hej så länge!

Dag 9 (5.7kg) - Avslöjad :-o

Berättade för Itrim om min blogg utifall de ville länka den från sin hemsida. Tyckte det var lite magert med kundbloggar där. Föga anade jag att de skulle avslöja mig med både namn och arbetsplats (skickade email från jobbet). Jag har ju bloggat anonymt eftersom jag inte ville att alla som känner mig skulle veta vad jag håller på med. Inte för att jag skäms eller så men det känns ju ändå ganska privat. Den här bloggen är ju först och främst för er som är intresserade av Itrim eller som redan följer deras program. Som inspiration och kanske några igenkännande leenden :-) Ja, ja. Ingen större skada skedd antar jag. Tids nog kommer väl folk se vad som pågår i alla fall. Och nu när jag är officiellt länkad till Itrims hemsida är jag så illa tvungen att sköta mig bra!

Och det har jag gjort också. Körde mitt pulspass i morse och fick väga mig på deras våg. Den gav både goda och inte så goda nyheter. Det bästa med deras våg är att den visar ett kilo mindre än min :-P Så enligt den är jag nu nere på 110.5 kg och har gått ner 5.8 kg sen förra torsdagen. Det som var mindre roligt var att bara 2 kg av det är fett (ok, ok, jag vet att det inte är dåligt på en vecka), 2.8 kg är vatten (förväntat) och 1 kg är typ muskler. Vad det betyder är att min så kallade fettfria massa minskat med 3.8 kg och därmed har jag nu fått en ny målvikt: 76 kg. Låter mer rimligt än 81 kg men det betyder att trots stor viktnedgång har jag 34.5 kg kvar att gå ner och hade 35.2 kg förra veckan. Suck. Ja, ja. Jag har i alla fall nästan sex (<- kolla Pia!!) kilo mindre att bära på nu så motionen bör ju gå lite lättare i alla fall.

Jag köpte även några (läs många) förpackningar LCD-mat. Får inte börja äta dem förrän om två veckor men tjänade många hundralappar på att handla nu när de har 20% rabatt. Jag ser verkligen fram emot att få byta ut pulvren mot bars och smoothies. Är redan trött på de varma sopporna. Inte för att dom smakar illa men jag har aldrig varit speciellt förtjust i soppa. Shakerna är inte heller speciellt upphetsande men de är lättare att dricka. Gröten tycker jag fortfarande om i alla fall. Äter den till frukost varje dag och ibland även till middag för att ha något att tugga på. Skulle nog köpt mer om jag bara orkat bära. Och kan inte hoppa av nu när jag har maten fixad för mer än en månad framöver.

Dag 8 (5.0kg) - Hipp hipp hurra!!

Idag kom första veckans resultat. Och vilket resultat sen! Fem kilo mindre än förra torsdagen. Och som jag aldrig vill se igen. Kunde knappt tro det då jag ställde mig på vågen. Inte nog med att det är ett otroligt resultat utan för att det var 0.7 kg mindre än igår...

Imorgon ska jag till Itrim igen för mitt pulspass. Ska höra om jag kan få en officiell vägning på deras våg då. Och nästa vecka börjar grupp-träffarna. Det ser jag fram emot. Ska bli roligt att träffa andra som går igenom samma sak. Kanske man kan hitta en tränings- eller promenadkompis i närheten.

Nu nya tag för vecka nummer två!

Dag 7 (4.3kg) - Det rör på sig

Ytterligare ett halvt kilo. Det är helt fantastiskt! :-D

Det roligaste med att följa "snabbt" måste vara att stiga upp varje morgon. Inte för att jag är någon morgonmänniska precis, utan för att det är då jag väger mig. Och vågen rör på sig. Åt rätt håll till och med!!

En annan sak som rör på sig är jag! Jag går och går och går. Var ute idag på lunchen och då jag kommit halvvägs av den runda jag planerat tittade jag på stegräknaren. Det lilla krypet hade bestämt sig för att ta en tupplur!! Istället för ett par tusen steg hade den registrerat några hundra... Typiskt. Fäste fast den lite annorlunda och vips så rasslade stegen iväg igen. Innerst inne tror jag den gjorde det med flit. Så det blev några tusen extra steg idag men det kan ju inte skada.

Måste rapportera några fysiologiska fenomen som jag börjat observera. Det ena är att jag måste springa på toaletten i ett kör. Visserligen dricker jag kanske lite mer än vanligt men ändå. Jag brukar typ aldrig gå på toaletten på jobbet. Nu blir det tre, fyra gånger minst. Det andra är att jag svettas som en gris (inget ont om grisar, de är helt bedårande och dessutom mitt kinesiska tecken). Tycker det känns varmt och kvavt hela tiden och minsta ansträngning framkallar en mindre flodvåg. Inga större problem men intressanta.

Måste gå och lägga mig snart så jag får väga mig igen. Det är ju resultatet av första veckan imorgon!

Dag 6 (3.8kg) - Rea, regn och rara människor

Idag måste jag faktiskt tala om hur duktig jag varit! Började med ett besök på Itrim direkt efter frukost där träningen kändes lättare än förra gången. Inte på grund av att jag inte tog i för min puls låg på 140 som den ska. Köpte mer "mat" då gröten började ta slut och det visade sig att de hade 20% rea! Tackar, tackar!

På jobbet fick jag komplimanger av en kollega som tyckte mitt rum var så mysigt. Man blir så glad då andra tar sig tid att säga såna saker. Jag ska försöka att bli bättre på det själv. Det behövs så lite för att göra någon glad!

En annan jätterolig sak idag var ju kommentarerna som börjar trilla in. Tack Pia och Rickard, det känns så bra med ert stöd och det är roligt att ni läser min blogg.

Regnet kom idag också. Kanske inte så roligt men skönt. Både för mig och mina blommor. Hann ta en promenad mellan skurarna så stegräknaren är också nöjd. Och provade en ny smak. Chokladshake. Var ungefär som skogsbärsshaken. Det vill säga ganska tråkig men praktisk då den bara skakas med lite kallt vatten.

Har inte så mycket mer att rapportera. Imorgon är sista dagen på min första vecka. Kan inte fatta hur fort tiden går! CU


Dag 5 (3.4kg) - Trött och hungrig

Det kändes väldigt långt mellan målen idag. Och trött var jag också. Kan vara vädret som känns väldigt tryckande. Det är nästan så att man längtar efter regn. Om ni undrar om garagedörren så blev den målad. Måste stryka den en gång till men fin är den. Och röd! Min favoritfärg.

Gav mig i alla fall ut på promenad på kvällen för att få ihop mina steg. Sedan bakade jag rulltårta till barnen eftersom vi skulle ha filmkväll så här sista dagen på sommarlovet. Självplågare någon? Hehe.. Det var faktiskt inte SÅ farligt. Vi såg "Marley och jag", en av deras favoritfilmer. Rekommenderas varmt men ta fram stora näsduken för det är flodvarning på slutet. Ses imorgon. Då är det dags för pulsträning igen! <3

Dag 4 (3.1kg) - Fick så jag teg...

Bara morgon ännu men måste rapportera att även jag är dödlig visar det sig. Vaknade vid fyra i morse och magen kändes som ett stort svart hål. Kunde inte somna om så jag drack vatten och sen läste jag några bloggar för att påminna mig om varför jag gör det här. Ställde jag mig på vågen och kan bara säga att det genast kändes mycket bättre. Minus 3.1 kg på tre dagar! Ok, det är väl mest vatten men ändå... Och jeansen som jag knappt kunde knäppa för en vecka sen sitter mer normalt - tackar för det :-) Nu ska jag fira med att äta gröt och sen åka iväg för att köpa färg. Har bestämt mig för att måla garagedörren. Jag vägrar att se den där flagnande färgen en säsong till. Hej så länge!

Dag 3 (1.8kg) - Att komma ihåg maten

Har haft en fantastisk dag med bästa kompisen och hennes söta bebis. Solade, badade och gick en härlig promenad med lillan sovandes i vagnen. Det enda som var svårt var att komma ihåg att äta. Kände ingen hunger alls så fick gå efter klockan. Då maken kom hem grillade de och jag satt med en kopp kaffe och njöt av det goda sällskapet och den sköna sommarkvällen. Jag börjar nästan undra om det är något fel på mig eftersom jag inte lider ens lite grann!? Vikten har ju börjat röra på sig, så någon nytta gör det i alla fall ;-)

Dag 2 (0.7kg) - När börjar lidandet?

Ok. Har snart avklarat dag 2 och någon svår hunger har inte infunnit sig. Kan ha något att göra med värmen som gör en slö och svettig. Som tur var körde jag mitt pulspass i morse innan det blivit alltför varmt. Det var jobbigt men kul.

Så hur går det? Jättebra är allt jag kan säga. Har druckigt mycket vatten eftersom det är så varmt och ätit var fjärde timme. Sista timmen innan varje måltid knorrar det lite i magen men att sluta röka var definitivt jobbigare än det här. Jag känner mig fortfarande helpeppad och på gott humör. Jag ska försöka rapportera min viktnedgång varje dag och går då efter vad min egen våg säger och jämför med vad den visade dag 1 vid samma tid (på morgonen innan frukost).

Jo, just det! Sopporna blev superbra om man körde dom med handmixer i en minut.

Dag 1 - Provsmakande

Första dagen är snart förbi och jag har inte känt mig hungrig ännu. Det är klart att man är ju peppad till tusen idag och vill helst att dagarna ska gå så att man kan se om det blir några resultat :-P


Har provat alla fyra sorters VLCD-måltider som jag köpte och rapporterar följande:

Gröt med äpple och kanelsmak
Jättegod. Ungefär som vanlig havregrynsgröt fast lite "mjöligare". Relativt söt och med god kanelsmak. Får ätas med 1 dl minimjölk, men eftersom jag inte har någon sån hemma (och inte planerar det i framtiden heller) så åt jag den som den var. Hoppas att jag inte tröttnar på gröten för efter idag känns det som om jag skulle vara nöjd om jag fick den vid alla mål...

Shake med skogsbärssmak
Trist. Visste att denna skulle bli bättre om man vispade den med handmixer så det var precis vad jag gjorde. Och med riktigt iskallt vatten. Trots det var den lite "knastrig", som om den inte riktigt löst sig och smaken var söt och inte speciellt upphetsande. Kommer naturligtvis dricka upp de påsar jag redan köpt men tror inte jag köper mer.

Kycklingsoppa
Ok. Soppan var lite svår att blanda med bara en sked så jag använder nog min handmixer i fortsättningen. Smaken var helt ok så den här blir nog bra att äta som lunch på jobbet. Vill helst inte dra en massa uppmärksamhet till mig så här i början genom att sitta med någon underlig pulvershake. Uppmärksamhet lär man väl få så småningom när man blir smalare men innan dess vill jag helst ligga lågt.

Morotssoppa med ingefära
Intressant. Lika svår att blanda som den andra soppan och dom skojar inte när det står ingefära. Jag trodde dom menade typ malen ingefära som krydda men den visade sig bestå av stora, knapriga bitar. Gav soppan lite "crunch" och "oomph". Vet inte om den kommer bli någon favorit precis men definitivt intressant.

Nu ska jag ta en liten kvällspromenad eftersom jag saknar några hundra på stegräknaren. Sen blir det gonatt och nya tag imorgon. Det är dags för pulsträning igen. Tjo!

Snabbt

Snabbt är Itrims namn på den kostplan som innebär att man äter enbart måltidsersättningar under tio till tolv veckor. De första tre veckorna kallas för rivstart och innebär att man äter fyra VLCD (Very Low Calorie Diet) mål om 150 kcal per dag. Det vill säga 600 kcal om dagen. Efter det äter man istället LCD (Low Calorie Diet) mål som innehåller 200 kcal. Därefter börjar man introducera mat igen, fast i små portioner och eventuellt utan ris, pasta och andra energirika kolhydrater. Beroende på om man behöver gå ner mer kan man även fortsätta med måltidsersättningar fast då bara en eller ett par gånger om dagen.

De VLCD-produkter jag har att välja på nu i början är tre olika soppor (morot/ingefära, potatis/purjolök och kyckling), två shaker (skogsbär och choklad) och en gröt (äpple/kanel). Idag köpte jag morots- och kycklingsoppan, skogsbärsshaken och gröten. Har läst på andras bloggar att potatissoppan inte var god så därför hoppade jag den. Chokladshaken kanske jag provar senare.

Så hur känns det att leva på 600 kcal om dagen? Mina egna erfarenheter tänker jag beskriva här i bloggen men vad jag förstått från den information Itrim gett mig kommer de första tre dagarna vara värst. Därefter kommer fettförbränningen igång och de ketoser som bildas gör att hungerskänslorna dämpas. Och andedräkten gör att man inte längre behöver trängas på bussen! Som tur är får man tugga sockerfritt tuggummi i alla fall. Vatten är också viktigt och motverkar eventuella biverkningar. Jag ska som sagt försöka dricka 2.5 liter om dagen.

So far so good. Vi får se hur det blir i praktiken...


Coach-mötet

Idag träffade jag min coach på tu man hand för första gången. Vi gick igenom hur länge jag varit överviktig (hela livet), hur jag äter (för sällan och för mycket) och om jag tränar (sällan eller aldrig). Sedan satte vi upp mål för mina första 12 veckor. Jag ska gå ner 16 kg och därmed hamna under 100 kg och det ska jag lyckas med genom att följa deras Snabbt-program och följande fem livsstilsförändringar:

1. Träna på Itrims pulsträning två gånger i veckan.
2. Gå minst 7000 steg per dag.
3. Äta fyra gånger per dag, med 3-4 timmars mellanrum.
4. Dricka 2.5 liter vatten per dag.
5. Följa mitt kostprogram utan att avvika.

Den bästa nyheten med att ställa mig på vågen var att den verkar visa lite mindre än den här hemma (116.3 kg mot 117.0). OCH jag hade en väldigt hög muskelmassa (!?). Så målvikt enligt vågen var 81 kg, vilket är typ 10 kg mer än jag borde väga enligt alla tabeller. Fast det kanske kommer ändras efter hand? Coachen sa i alla fall att vi skulle sätta det som målvikt till att börja med. Så...

35 kg to go!!

Äntligen igång

Så har jag till sist varit där, på mitt lokala Itrim. Först på informationsmöte och introduktion till pulsträningen igår och idag mitt första individuella coach-möte då vi pratade om mina vanor och min historik. Dessutom är det min första dag på Snabbt, vilket är namnet på den kostplan där man endast äter/dricker måltidsersättningar 4 timmar om dagen. Jag återkommer till det senare för först måste jag berätta om gårdagen. Hade tänkt att blogga om det igår kväll men var helt slut och stupade i säng tidigt. Lider fortfarande av jetlag sedan jag kom hem från Kalifornien i söndags.

På informationsträffen gick min blivande coach igenom hur Itrim startades, hur programmet är uppbyggt m.m. Kan inte säga att det var så mycket som var nytt eftersom jag redan läst allt jag kunnat på deras hemsidor och en massa bloggar. Däremot fick vi smaka på några av måltidsersättningarna (smoothies och bars) och som sagt träffa de som jobbar där. Måste säga att alla var otroligt trevliga och positiva och fick mig att känna mig riktigt välkommen.

På kvällen var det sen dags att bli introducerad till pulsträningen. Det är en typ av cirkelträning bestående av 20 stationer där varannan station är antingen en step-up bräda eller "joggingplatta" och varannan en styrketräningsmaskin. Man arbetar på varje station i 30 sekunder och en röst i högtalaren talar om när det är dags att byta. Ett varv tar således 10 minuter och man bör träna 30 minuter, dvs tre varv per gång. Så hur var det? Inte så tokigt tyckte jag. Då jag kom över det bizarra med 10-15 personer som hoppar, studsar eller lyfter vikter i en stor cirkel utan att prata med varandra och lydigt byter station efter en högtalarröst. Det är verkligen träning i sin mest effektiva och koncentrerade form! Men att vara i cirkeln var både jobbigare och lättare än jag förväntat mig. Det mest intressanta är att svårigheten är helt beroende på hur man väljer att träna. Ju mer man tar i desto jobbigare blir det. Jag hoppas att jag kommer att lära mig tycka om det eftersom jag ska dit minst två gånger i veckan framöver.

Stegräknaren

Tog fram stegräknaren igår för att se hur många steg jag egentligen tar i mitt stillasittande liv. Det visade sig att de få stegen till och från bilen plus en tur på ICA slutade på 1400 steg. Hmm.. En bra bit från de 10.000 jag borde gå varje dag. Så idag passade jag på att ta en promenad för att se hur länge jag måste gå eftersom jag sitter mer eller mindre still på jobbet. Kom fram till att antalet steg rullar på ganska fort och att 10.000 steg inte tar mer än 1-1.5 timme beroende på hur fort man knatar på. Borde inte vara helt omöljigt att hinna med. Har faktiskt saknat de dagliga promenader jag tog varje dag under vintern och våren. Vet inte varför jag slutade för det var otrolig skön avkoppling. Speciellt med en bra ljudbok i lurarna.

Mitt mål i början när det gäller motion kommer nog att bli 10.000 steg om dagen plus pulsträningen på Itrim 2-3 gånger i veckan. Hoppas också att det blir en fortsättning på min magdansklass den här terminen för det är fantastiskt roligt samtidigt som man är totalt slut efteråt. Rekommenderas verkligen till alla kvinnor för den tränar precis de muskler vi är mest intresserade av och får en att känna sig jättesensuell!

Blogga är bra

Som ni märker försöker jag komma igång med bloggandet och vänja mig vid denna för mig nya uttrycksform. Har aldrig lyckats föra dagbok någon längre tid, trots många helhjärtade försök.

Så varför börja en blogg? Jo, för att jag hoppas att det kan hålla mig på banan och ge utlopp för alla tankar och känslor som kommer med mitt byte av livsstil. Dessutom har andras bloggar varit helt avgörande för att jag nu är redo att börja den här hälsoresan. Om jag inte studerat andras upplevelser hade jag nog aldrig ens kunnat tänka mig att leva på måltidsersättningar i tolv veckor! Dessutom är det så otroligt inspirerande att ta del av den glädje och förundran en stor vikt-nedgång medför. Jag hoppas att någon hittar hit så kanske jag också kan inspirera med min berättelse.

Jag vill verkligen tacka alla som så modigt vågat öppna upp sig och dela med sig genom sina viktdagböcker. Jag försöker läsa någon varje dag för att hålla motivationen uppe. Några av mina favoriter har jag länkat här brevid, men det finns många, många fler.

Varför Itrim?

Efter noggrant övervägande bestämde jag mig för att Itrim skulle få äran att hjälpa mig på min väg mot normalvikt och en ny hälsosam livsstil. Jag gillar att de fokuserar lika mycket på kost som motion och att de tänker långvarit (grundprogrammet omfattar ett helt år).

Jag har tidigare provat så gott som alla metoder som finns. Har haft framgång med Viktväktarna som med sina gruppmöten tvingar en till att skärpa sig i veckorna så man inte behöver skämmas vid vägningen. Det var första och enda gången som normalviktig. Jag var 22 år och gick ner 17 kilo på 17 veckor - som jag gick upp igen på mindre än ett år (troligtvis för att jag varit hungrig i sjutton veckor).

Då jag bodde i USA följde jag Atkins under en tid (kallas av någon anledning LCHF numera) och gick ner omkring 15 kg. Det jag gillade med den metoden var att man fick äta normala portioner mat och känna sig mätt mellan måltiderna. Det som var jobbigast var frukosten eftersom jag inte tycker om lagad mat på morgonen (speciellt inte bacon och ägg). Men i USA kunde man köpa äggvita på tetrapack, så min lösning blev smoothies till frukost gjord på just äggvita med frusna bär och lite grädde. Fungerade bra så länge jag bodde där, men sen kom jag hem till Sverige, mackornas och smågodisets land...

Det som jag tror gör att Itrims program kan fungera för mig är följande:

Personlig coach - som vet var ens styrkor och svagheter ligger. Tar bort anonymiteten jag upplevde i Viktväktarna, och betyder förhoppningsvis att det är svårare att "glida iväg" och avbryta programmet då det känns motigt.

Ekonomiskt bindande i ett år - eftersom man ändå betalar måste man ju se till att få valuta för pengarna. Och går dit!

Möten med fasta grupper - kommer förhoppningsvis betyda att man får dela denna resa med samma gäng. Opersonligheten hos Viktväktarna låg mycket i att man sällan såg samma människor två gånger. De flesta gick på sina möten olika tider varje vecka.

Cirkelträning i eget gym - med andra tjockisar eller före detta tjockisar. Och 30 minuter låter också överkomligt för en bra genomgång av både muskler och kondition. Ser fram emot att prova.

Snabb start - tufft men ger stor viktnedgång i början. Tror denna del är viktigast för mig som har så dåligt tålamod och lätt tröttnar. Hoppas bara att jag klarar det. Blir väl som att sluta röka antar jag. Ständigt sugen men det går över med tiden...

Har redan varit i kontakt med mitt lokala Itrim och ska dit första gången på onsdag. Första coach-mötet är på torsdag morgon och jag hoppas det blir min första dag på pulver. Fram till dess ska jag försöka hålla igen lite genom att följa handflate-metoden. Ägnade ju hela semestern till att glufsa i mig god mat så är inte precis sugen på något annat än att ta tag i det här nu.

Nu är det dags

118 kg! HUR har jag tillåtit mig själv att hamna här?
Kanske för att jag alltid varit överviktig? Då är antal kilo bara olika grad av elände. Och man blir ganska apatisk till sin vikt till slut. Jag vägde mig inte alls under många år. Det om något visar ju att man gett upp helt.

Men så för två år sen blev jag sjuk. Gick in i väggen, blev långtidssjukskriven och fick medicinera mot depression. Helt plötsligt blev man medveten om att den livsstil jag följt sen tonåren inte riktigt funkar. Inte om man ska må bra i alla fall. Jag sov alldeles för lite, oftast inte mer än 4-5 timmar per natt. Rökte, mellan ett halvt till två paket om dagen beroende på stress och antalet timmar vid datorn. Rörde inte på mig, mer än de få metrarna till och från bilen då jag skulle någonstans. Med andra ord funkade inte mitt "studentleverne" i långa loppet och till slut sa kroppen stopp.

Så här i efterhand tycker jag förstås att det som hände var bra i och med att det fick mig att vakna upp och ta tag i mitt liv. Det första jag fick lära mig var att sova ordentligt. För det mesta funkar det bra med sömnen men det är på den jag känner när jag är stressad eller upprymd över något. Då är det fortfarande svårt att slappna av tillräckligt för att sova. Min hjärna är helt enkelt för aktiv och blåser ofta bort tröttheten så fort jag lägger mig. Jag slutade även röka för snart ett år sen. Det är jag stolt över och eventuell påverkan på vikten kändes inte viktig just då. Började även röra på mig så smått. En timmas promenader dagligen fram under vintern och våren samt sporadiska besök på gymmet för styrketräning.

Vikten däremot, hur var det med den? Jo, eftersom jag haft bra resultat tidigare med Atkins (LCHF) så gjorde jag ett försök i början på året. Började på 106 kg, gick ner fem kilo på två veckor, åt tårta på sonens födelsedag och gick upp två kilo som tog två veckor att gå ner, och sen stod det still. Jag tröttnade, gav upp och gick upp till 109-110 kg istället... Sex veckor i Kalifornien nu i sommar med fantastiskt god mexikansk mat i enorma portioner gav åtta kilo till. Om det är något jag är riktigt bra på så är det att gå upp i vikt. Synd bara att jag inte är någon grottmänniska - då skulle jag överleva hela klanen i svåra tider! :-P


Men sommaren gav också en välbehövlig semester, med sol och bad och tid att tänka och planera. Har således bestämt mig att den andra hälften av mitt liv ska bli bättre hälsomässigt än den första. Om jag kan sluta röka efter tjugo års beroende så kan jag lära mig att äta rätt också. Och jag vill inte bara vara smal, jag vill framförallt vara vältränad! Orka springa mer än hundra meter. Kunna nå tårna igen. Jag vill galoppera fram på hästryggen, klättra i berg och lära mig att surfa efter alla år på Kaliforniens stränder. Nu när barnen är stora finns det äntligen tid och därmed inga ursäkter kvar att misshandla min kropp som jag gör med mat, godis och stillasittande.

RSS 2.0