Dag 81 (23.5kg) - Godisfrossa

... för ungarna.

De festade på pizza och godis medan jag åt couscous provencal (låter ju i alla fall gott) och en muslibar.

Drack ett par glas lightläsk också - är det fest så är det!






Dag 80 (23.2kg) - Höstpyssel

Har precis avklarat trädgårdens höststädning, dvs krattat löv och samlat ihop och gjort fint ute. Sen fick jag hjälp av pappa med att byta däck på bilen så nu kan jag köra säkert i vinter.

Knät känns riktigt bra igen. Bara lite normal träningsvärk så det var nog ingen störra fara med det. Fick till och med ihop mina steg igår kväll.

Nu ska jag slappa lite med NCIS innan jag går ut på en promenad. Sen ska jag börja planera menyn för min första matvecka. Precis som Lisa-Marie funderar jag också på att starta en receptblogg med bra och nyttig mat. Får se hur det blir med det. Allt tar ju tid om man säger så. Hoppas ni alla har en skön helg och ät inte för mycket godis så här i Halloween-tider!

Dag 79 (22.8kg) - Motgångar

Nu har jag ställt till det ordentligt! Igår efter min promenad hände något med mitt vänstra ben. Något "knäppte till" och sen dess gör det ont när jag går på det. Känns liksom på baksidan av knät och ner i vaden. Hoppas det bara är en överansträngning från styrketräningen och går över snart.

Jag kan ju inte ha någon långvarig skada nu när jag äntligen skulle lägga i en ny växel på motionen. Dessutom hade jag planerat att köra hälsospåret i helgen... Nu törs jag inte göra något alls i rädsla att göra det värre. Snacka om dötrist!!

Vågen ville inte riktigt vara med mig idag heller. Några hekto upp sen igår. Itrim-vågen tyckte i alla fall att jag gått ner tre kilo sen sist och totalt 22.5 kg sen start varav bara 1.8 kg är muskler. Jag känner mig jättenöjd med det och jag börjar snart nosa på 90.

Plockade fram ytterligare ett par byxor ur garderoben som varit för små och de var redan för stora. De hade nog passat bra för några veckor sen men nu glipar de i midjan. De ramlar dock inte ner och är ganska oanvända så de får funka ett tag. Drack kaffe med mina föräldrar imorse och de tyckte jag blivit så smal! :-P Man blir verkligen peppad när man hör sånt! Och ni som följer bloggen får se nya bilder på torsdag... <3

Dag 78 (23.1kg) - Sista veckan med LCD

Så var det bara en vecka kvar på måltidsersättningar. I alla fall på heltid. Denna vecka har gått riktigt bra viktmässigt trots bristen på motion. Minus 1.8 kg och därmed ligger jag under 94 kg. Känns jättebra! Mer officiell vägning blir imorgon på fina Itrimvågen.


Musklerna klagar ordentligt idag och jag rör mig som en gammal tant (dvs ännu äldre än jag faktiskt är... ;-) ). Men samtidigt känner jag mig jättenyttig för det betyder ju att styrketräningen igår gjorde nytta. Idag ska jag nog vila förutom den vanliga långpromenaden. Känner mig riktigt seg faktiskt och sov superlänge imorse trots tidig sänggång igår.


Dag 77 (22.8kg) - Nya tag med motionen

Kom iväg till Itrim igår för ett puls- pass. Det kändes verkligen att man inte tränat på ett tag för det var mycket jobbigare än sist. Idag ska jag till personalgymmet och styrketräna. Det var snart två veckor sen och det är inte bra så här i uppbyggnadsfasen.

Till och med promenaderna har blivit lidande på grund av det trista vädret och att det blir mörkt så tidigt på kvällarna. Igår gick jag ut på lunchen och ska göra det oftare framöver. Då är det ju fortfarande ljust ute och dessutom är jag inte lika trött som efter jobbet.

Jag är väldigt imponerad av er andra som tränar så ofta och med sån energi. Jag är och förblir en latmask och det krävs en hel del kämpaglöd för att jag ska komma iväg alls.

Imorgon börjar sista veckan med enbart måltidsersättningar. Ska bli spännande att se hur det går med ätandet sen. Ska även hinna med ett hälsospår för att kolla konditionen innan mitt 12-veckorsmöte nästa torsdag. So stay tuned...

Dag 76 (22.7kg) - Drömmar om mat


Har ju varit väldigt inaktiv på sistone, delvis på grund av tatueringen som gjort att jag undvikit gymmet ett tag. Men nu ska jag ta nya tag med pulspass i eftermiddag och styrketräning imorgon. Huden är så gott som läkt så det ska nog vara okej. Jag har ju kläder emellan och duschar ordentlig efteråt.

Vad som är svårt att fatta är att det bara är nio dagar kvar till jag får äta riktig mat igen. Snacka om att tiden går fort ändå. Tolv veckor låter som en halv evighet men egentligen går det väldigt fort. Så nu börjar det bli dags att planera inför mina nya måltider. Jag hade ju tänkt att min mat i framtiden ska vara av god kvalitet och gjord på bra råvaror utan en massa processade halvfabrikat. Men samtidigt ska det ju vara relativt fettsnålt och uppfylla Itrims så kallade handfast metod som innebär att varje måltid ska bestå av en handflata protein och tre knytnävar kolhydrater (i början bara frukt och grönt men senare kan en bestå av potatis eller spannmål).

Första veckan kommer jag äta en gång om dagen och därefter två gånger. De resterande måltiderna kommer jag att fortsätta med måltidsersättningarna till dess att jag nått min målvikt. Som det känns nu kommer jag vilja ligga på 70-75 kg men vi får se då jag börjar närma mig. Det viktigaste är ju att jag mår bra, äter nyttig mat och rör på mig regelbundet. Och det är ju det jag går på Itrim för att lära mig!

De första dagarna ska man ta det försiktigt med fisk och gärna kokta grönsaker. Låter vettigt med tanke på att magen inte haft mycket att jobba med sen i somras. Jag tänker mig lax med blomkålsmos, spenat eller sparris. Kyckling ska vara okej också så kanske en wok eller en gryta av något slag? Oj, oj, vad gott det ska bli oavsett vilket!

Dag 75 (22.1kg) - Duktiga studenter

Nu har jag haft sista lektionen med studenterna och de var jätteduktiga. Idag höll de presentationer och alla hade gjort ett jättebra jobb med att förbereda sig så det blev riktigt lyckat. De blev också glada för fikat jag bjöd på (vad gör man inte för att skaffa lite gratispoäng i kursutvärderingen). Och bullarna fick massor av beröm. Dessutom kommer ungarna bli glada när jag kommer hem för det blev några över. 
Nu har jag precis skrivit klart tenta- frågorna som de ska få på torsdag. Hoppas det blev lagom svårt. Är oftast lite för snäll, men de ska ju ha en chans att visa vad dom går för också. Nu blir det till att fortsätta med den egna forskningen igen. Kul men ibland är det skönt med ett avbrott i rutinerna. Kram på er allihop!

Dag 74 (22.1kg) - Jag gjorde det!

Både bakade och kom under 95. Det ena var definitivt roligare än det andra...

Då bullarna var i ugnen och började dofta ljuvligt så ångrade jag mig nästan. De såg så goda ut och luktade så gott. Ungarna var desto gladare som fick smaka. Det blev saffransbullar förresten. Lite väl tidigt men kunde inte låta bli. Hoppas nu att de blir uppskattade imorgon.

Dags att sova. Gonatt!


Dag 73 (21.8kg) - Två hekto kvar...

... till 95 kg. Börjar se slutet på tunneln så att säga. Visst är det en bra bit kvar men det känns så stort när man passerar till de där magiska gränserna!

Har inte gjort mycket idag annat än min dagliga långpromenad. Sen har jag eller snarare min hjältinna slagits mot en massa monster och utsett dvärgarnas nya kung (ja, jag är en stor RPG-nörd). I övrigt känner jag mig som en orm just nu med allt skinn som lossnar på ryggen. Så tatueringen läker fint. Imorgon ska jag baka bullar till mina studenter som håller sina presentationer på måndag. Tänkte göra det lite mysigt med fika och levande ljus. Det är ju deras sista föreläsning på kursen.

Dag 72 (21.7kg) - Men se det snöar!

Jaha, så var det dags igen. Visst är det vackert med allt det vita men det känns lite väl tidigt. Och jag som hade hoppats på att hinna byta däck innan snön kom...
Imorse var det dags för gruppmöte på Itrim igen. Ämnet för dagen var fett och proteiner - hur mycket man ska äta (ca 1 gram av varje per kilo kroppsvikt) och vilka fetter som är bäst. Tänkvärt är vetskapen om att det mesta av det fett vi får i oss är dolt, dvs gömt i olika typer av livsmedel. Jag återkommer säkert till detta men en sak som fastnade är hur lätt det är att låta sig luras av lightprodukter. Man är oftast automatiskt mer försiktig med sånt som man vet är fett, medan man kanske vräker på lite väl mycket av sånt som är "nyttigare". Ett exempel är vispgrädde jämfört med matlagningsgrädde där man gärna tar för mycket av det senare bara för att det "inte är så farligt". Dessutom innehåller ofta fettsnåla produkter förtjockningsmedel och i värsta fall härdat fett och transfetter som kan vara betydligt sämre ur hälsosynpunkt. Summan av kardemumman är nog att man ska ha lite koll på vad man äter och hur mycket. Låter bekant eller hur?

Dag 71 (21.3kg) - Tio veckor avklarade

... och bara två veckor kvar till jag får äta. Måste säga att jag både längtar och fasar inför det. Det är ju så enkelt och tryggt att hålla sig till de här måltidsersättningarna. Inget att fundera på helt enkelt och så länge man håller sig till dem så fortsätter man att gå ner. Dessutom är jag inte hungrig. Och det är nog det jag är mest rädd för - att bli så där jättesugen och inte kunna stå emot. Jag är orolig att då jag börjar äta och själv ska ha kontroll över innehåll och portionsstorlek så kanske det där hungriga monstret vaknar igen. Samtidigt ska det ju bli underbart att känna smaken av riktig mat. Frystorkat och drickyoghurt är ju så där lagom kul efter två månader...


Den här veckan har jag gått ner lite mer igen. Jag vet att det verkar girigt men är glad för varje kilo jag slipper gå ner senare då jag äter varierat (hälften mat, hälften måltidsersättningar). Det kommer ju gå så mycket långsammare då och jag har fortfarande drygt tjugo kilo att gå ner. Man vill ju bli klar så fort som möjligt, hur kul det än är att följa vågen och kroppens förvandling. Tack till er som fortfarande följer bloggen och ni som stöttar. Ni gör den här resan lättare och framförallt roligare!

Dag 70 (21.0kg) - Nytatuerad!

Så nu har jag suttit och plågats i nästan sex timmar, men det var det värt! Är jättenöjd med tatueringen och ser fram emot att se den då huden är läkt och inte knallröd som nu. Färgerna kommer mattas en hel del och det svarta blir ca 40% ljusare. Så här direkt efteråt ser man inte mycket av skuggningarna precis. Tanken var som sagt att få bort den fula blå bakgrunden och göra den större och mer symmetrisk. Sätter in före och efterbilder så ni får se. Kram och på återseende. <3


Dag 69 (20.8kg) - Desperate housecats, season 2

Mår lite bättre idag men är fortfarande trött. Beror antagligen på mina nattliga äventyr. Den mycket envisa och faktiskt riktigt söta katten som adopterat oss blir mer och mer hemtam. De senaste två kvällarna har den hållit mig sällskap och legat och tittat på mig när jag suttit vid TVn. Går ju bra så länge den unge vaktkatten inte märker det. Och det gör han oftast inte förrän senare på natten efter jag somnat. Men inatt när han satte igång med sitt "morrande" låste jag in honom i mitt sovrum så den nya katten inte skulle behöva gå ut i det trista vädret. Jag räknade med att han skulle gnälla och hålla mig vaken men istället han la sig i min säng och där sov vi gott båda två resten av natten (gulliga misse!). Jag hoppas att den nya katten blir så pass van vid mig att jag kan ta upp honom och se efter om han har någon öronmärkning. I så fall kanske man kan hitta ägaren. Det kan ju faktiskt vara så att det är en bortsprungen katt som längtar hem...

Dag 68 (20.5kg) - Vilodag

Har haft ont i huvudet idag så varit hemma och vilat. Förhoppningsvis är det inget större på gång utan hoppas vara tillbaka på jobbet igen imorgon. Sov dåligt i natt så det beror nog på det. Hej så länge!










Dag 67 (20.2kg) - Kul med badminton

.. men lite sorgligt att ens 14-åriga dotter är den som vill ge upp först. Efter 30 minuter var hon helt färdig och var så trött i armen att hon ville sluta. Jag hade gärna fortsatt timmen ut för det var jättekul! Blev ganska svettig men samtidigt är man så inne i att jaga bollen att man glömmer bort hur jobbigt det faktiskt är. Perfekt form av motion med andra ord. Nu ska jag ut och promenera och sen ska jag mysa i soffan med mitt nya X-box spel, Dragon Age. Inte helt nytt men riktigt bra. Spelar en ung hjältinna som tillsammans med sina vänner ska rädda världen från onda krafter. Ha en fortsatt fin söndag allihop! <3


Dag 66 (20.4kg) - 2-0 till vinnaren!

Så har jag äntligen passerat ytterligare en magisk gräns. Känns fantastiskt bra! Som jag hoppades blev jag piggare och gladare efter träningen igår. Vet inte varför jag var så deppig innan men jag antar att höstmörkret kan ha med saken att göra. Idag ska jag och ungarna shoppa! Och just det ja, höll på att glömma - skissen för tatueringen kom. Det ser väldigt lovande ut. Kommer nog bli jättefint och perfekt inför beach-2011! ;-)

Dag 65 (19.7kg) - Kom igen nu...

Börjar kännas lite tjatigt med vikten som står och stampar på samma ställe. Känns som det är dags för ett litet ras neråt igen. Det är ju mindre än tre veckor kvar till jag börjar äta och vill få ihop så många kilon som möjligt innan dess.

Har varit seg på jobbet också och haft svårt att känna någon riktig inspiration. Jag är väl inne i en sån där period då att allt känns lite grått och trist utan egentlig anledning. Ska i alla fall iväg och styrketräna idag med min kollega och det ska bli kul. Och på söndag har jag bokat en badmintonbana för mig och dottern vilket jag ser fram emot.

Väntar fortfarande på skissen över min nya tatuering och förhoppningsvis kommer den att pigga upp mig. Det är ju inte många dagar kvar nu till jag ska få det gjort! Hoppas alla får en skön helg och att det vackra vädret håller i sig. Kram <3

Dag 64 (19.7kg) - Motivationsmöte #2

Var på mitt andra motivationsmöte idag sen starten. Vet inte om vi pratade om så mycket nytt, utan mer om vilken skillnad det är att bära omkring på nästan 20 kilo mindre. Hur mycket lättare det är att röra sig, hur mina krämpor försvunnit och hur jag hanterar mitt kvällssug (dricker vatten). Passade även på att väga mig eftersom det är officiell vägningsdag i morgon (vi väger oss bara varannan vecka på Itrim). Hade gått ner 2.4 kg de två senaste veckorna men hade faktiskt förlorat 2.6 kg fett! Inte illa pinkat. De två extra hektona fettfri massa bestod av vatten.

Idag fick jag även slutresultatet av vecka 9 enligt min egen våg och det slutade på 0.7 kg. Ibland måste väl kroppen återhämta sig efter så stora förändringar, eller kanske det till och med är styrketräningen som gett lite effekt? Jag tänker att så länge jag följer programmet, dvs äter rätt och rör på mig så måste det ju hända saker i kroppen hela tiden. Trots att det inte alltid syns på vågen. Min kondition blir bättre, jag börjar få muskler både här och där (mina armar börjar bli riktigt snygga!) och min aptit är mer normal (hungrig på förmiddagen och inget sug på kvällen).

Har nu fått två utmärkelser av Luiza och för dem härmed vidare:

7 saker om mig:
Född i Stockholm men har bott i Uppsala, Umeå och San Diego, Vattuman, forskare i molekylärbiologi, diplomerad homestagingkonsult, älskar att rita hus, läser gärna fantasyböcker, har spelat mycket dataspel

7 bloggare jag tycker om:
Lisa-MarieLuizaMonikaAmelieSussieSaraLina




3 saker som får mig att känna lycka:
Att skratta ihop med mina barn (gör vi ofta).
Att kela med mina katter (varje morgon och kväll).
Att befinna mig i naturen och se/känna lukten av växterna, jorden och havet (dagliga promenader).

5 bloggare som får denna award av mig:
Lisa-Marie (för hon är alltid så positiv), Luiza (för att hon bryr sig så mycket), Monika (som inspirerade mig att börja på Itrim), Sussie (min viktförebild som visar vad som är möjligt), Sara (för att hon alltid peppar mig)

Dag 63 (19.6kg) - Catfight

Inatt blev den inte någon ordning med sömnen tack vare min unge vaktkatt. Som jag nog nämnt tidigare så har jag en katt som försöker flytta in hos oss. Det började förra sommaren med att den kom och åt hos oss i ett antal veckor och jag antog att det berodde på att dess ägare åkt på semester utan att ordna kattvakt (sånt händer tyvärr). Den försvann då hösten kom och vi såg den inte igen förrän nu i sommar. Men denna gång har den fortsatt att komma tillbaka. Oftast på natten då den smyger in genom kattluckan och vidare till matskålarna i köket. Mina två katter gillar inte detta och speciellt den yngre ligger således på vakt och slagsmål utbryter då vår nattgäst kommer smygande. Som ni förstår blir det väldigt livat och det är så där lagom roligt att bli väckt mitt i natten. Samtidigt tycker jag synd om den stackarn eftersom det börjar bli så kallt på nätterna och jag skulle gärna vilja veta om den har något hem. Men den bär inget halsband och är så skygg att jag inte lyckats fånga in den för att titta efter ID-märkning. I princip har jag väl inget emot att den flyttar in men är väldigt trött på dessa högljudda slagsmål. Måste helt klart klura ut en lösning på detta.


Vågen har börjat röra på sig igen. Det är verkligen på tiden med tanke på att nionde veckan snart är slut. Ska även på ett nytt motivationssamtal imorgon och passar nog på att väga mig då. Hoppas på att passera 20-kilos gränsen, men om det inte sker imorgon så är det nog inte många dagar bort nu. Känns smått otroligt hur mycket jag gått ner. Det mesta jag gått ner tidigare är 17 kilo, vilket jag gjorde med viktväktarna 1993. Och imorse satt byxorna så löst att jag faktiskt rotade fram ett par som legat gömda längst bak i garderoben hur länge som helst och nu satt de perfekt! Fler såna aha-upplevelser tack! :-) Jag minns att då jag gick ner till normalvikt för sjutton år sen så insåg aldrig hjärnan min nya vikt. Kanske det var en av orsakerna till att jag gick upp så fort igen? Jag minns i alla fall hur jag fortsatte att titta på kläder i XL då jag egentligen var nere i S/M. Ska bli spännande att se hur det blir den här gången...

Dag 62 (19.3kg) - Ny garderob någon?

En sak som börjar göra sig påmind nu är att jag så småningom kommer att vara tvungen att skaffa mig en ny garderob. Eftersom jag inte varit normalviktig på 17 år så har jag inga kläder i den storlek jag är på väg mot. Men en ny garderob kräver god planering eftersom det är ett ypperligt tillfälle att bygga upp en bra bas med plagg som matchar varandra både i stil och färg. En stor skillnad mot den saliga blandning av färger, storlekar och stilar som brukar husera hemma hos mig. Så detta ska bli ett återkommande tidsfördriv för mig framöver; att planera min nya garderob!! Ett roligt och bra sätt att distrahera hjärnan från mat och annat dumt! Hur är det med er andra? Har ni börjat fundera på vilka nya kläder ni ska skaffa sen?

Dag 61 (19.1kg) - Nästa vecka...

... är det dags att lägga sig under nålen. Träffade Leigh Harris som gästspelar hos King Carlos Tattoo nu i höst och han ska nu ta sig an min fula ryggtatuering och förhoppningsvis göra den riktigt snygg. Det ska verkligen bli spännande att se vad han skissar fram. Skulle få förslag lite senare i veckan.

För er som är nyfikna så består tatueringen för tillfället av en liten kolibri och blomma med blå bakgrund. Det är just den blå bakgrunden jag inte gillar (och inte bad om heller). Nu ska han göra själva tatueringen större och bakgrunden ska bytas ut mot svart/grå skuggningar eventuellt i form av vatten/vågor. Vi får se hur han får till det. Han har gjort en hel del snygga arbeten tidigare (se bild) så jag tror det kommer bli bra. Ser däremot inte fram mot smärtan. Det känns ju lite om man säger så...

Efteråt stannade jag till på Itrim och körde ett pulspass. Skönt och inte fullt så jobbigt som det kändes i fredags. Vikten står stilla men jag känner mig stark och kläderna sitter väldigt löst nu för tiden. Bytte batteri i vågen så vem vet, kanske den visar bättre siffror imorgon? Hoppas det!!

Dag 60 (19.0kg) - Chillar

Latar mig idag. Har inte ens gått mina steg men unnar mig det efter gårdagkvällens långa nattvandring. Har suttit och spånat på olika idéer angående tatueringen medan jag slötittat på TV. Var också iväg en kort sväng för att skaffa nytt kontantkort till dotterns telefon och vi passade på att shoppa lite nya hårvårdsprodukter och prova parfymer. Som ni ser har vikten valt att stanna till de senaste dagarna, men jag vägrar att låta mig gripas av panik. Efter ett par riktigt bra veckor är det väl dags för en stabilisering. Jag fortsätter som vanligt så släpper det nog snart!


Dag 59 (19.3kg) - Helg igen

Är lite extra skönt med ledigt den här helgen när undervisningen ligger bakom mig.

Har inte planerat så mycket men en sak jag ska göra är att skissa fram lite idéer för min rygg- tatuering. Gjorde den på semestern förra sommaren (så där spontant som man ju inte ska) och resultatet blev inte det bästa. Nu ska jag äntligen fixa till den, vilket är min planerade belöning för att jag kommit till tvåsiffrigt. Ska träffa tatueraren på måndag och ska ta fram lite bilder och förslag till dess. Det ska bli jättespännande och roligt! Och ja, jag kommer nog vissa upp den här på bloggen sen när det är klar.

Ikväll är det dags för nattvandring igen. Hoppas vädret håller i sig för just nu är det jättefint. Mina föräldrar ringde precis och undrade om jag ville ut och plocka svamp igen, och det tackar man ju inte nej till!

Önskar alla en trevlig helg och vill också hälsa nya läsare välkomna. Speciellt till Anna, vad kul att du hittat hit! Och tack till alla som peppar med kommentarer!

Dag 58 (18.7kg) - Kolhydrater

Så idag var det dags att prata om kolhydrater på gruppmötet. Ett ganska känsligt ämne nuförtiden kan man ju säga. Och jag blev nog en aning animerad (ursäkta till mina fina kurskamrater och coach om det blev för mycket) för jag har studerat och funderat mycket på om huruvida vi borde äta dem eller inte. Då pratar jag förstås inte om grönsaker och frukt för det ska vi självklart äta. De är näringsrika och om man ser på frukternas och nötternas naturliga funktion är det ju meningen att de skall ätas så att växternas frön sprids. På samma sätt tycker jag att kött och animaliskt fett är naturligt för oss att äta, även om detta naturligtvis kan diskuteras och framförallt vår moderna djurhållning lämnar mycket att önska.


Vad jag däremot är mer tveksam till är spannmål, raffinerat socker och liknande mänskligt framställda varor. Det råder ju ingen tvekan om att de är energirika och dessutom en relativt billig form av föda. Men jag är också övertygad om att de rekommendationer som livsmedelsverket och motsvarande västerländska myndigheter spridit angående en fettsnål, kolhydratbaserad kost är en av anledningarna till att vi har så stora fetmaproblem idag. Inte det enda problemet naturligtvis då vi både rör oss för lite och äter för stora portioner, men en stor del av det. Folk har blivit rädda för fett och vet samtidigt inte att en liten portion ris eller pasta innehåller lika mycket energi som 30 gram smör! Sen kan man ju diskutera vad som innehåller mer näring förstås och vad som håller oss mätta längre. Men en sak man med säkerhet vet är att framförallt snabba kolhydrater leder till högt blodsocker och insulinpåslag, vilket i långa loppet kan ge upphov till diabetes.


Som jag nämnt tidigare har jag i perioder ätit enligt LCHF (low carb high fat) och både gått ner i vikt och mått bra av det. Problemet med att följa den typen av kost är framförallt kulturellt betingat. Det är helt enkelt svårt att avstå från kolhydrater helt eftersom vår mat är så totalt uppbyggd på spannmål. Det gör det inte bara krångligare och dyrare att äta enligt LCHF men som individ (med mig själv som utgångspunkt) saknar man den mat man vuxit upp med och är van vid.

Så hur tänker jag äta då det slutligen är dags? Itrim rekommenderar en metod baserat på motsvarande en handflata protein och tre knytnävar kolhydrater (varav högst en består av energirika kolhydrater såsom potatis, ris eller pasta). Fett bör undvikas i största möjliga mån eftersom de anser att den mängd man får i sig via proteinet är tillräcklig. Jag kommer naturligtvis följa detta i början men min oro är, baserat på mina erfarenheter av fettsnål kolhydratbaserad kost, att man inte håller sig mätt. Att insulinpåslaget gör en hungrig strax efter man ätit osv. Men jag tror inte på en ren LCHF diet heller, eftersom jag vet att jag med tiden kommer sakna bröd, pasta, ris och potatis. Jag hoppas därför hitta någon form av medelväg där jag baserar vissa måltider på energirika kolhydrater, men inte i alla. Genom att gå tillbaka till hederlig kaloriräkning när jag planerar mina recept så ska jag försöka hålla energimängden balanserad och jämn under dagen men att dessa kalorier kommer ömsom från kolhydrater och ömsom från fett/protein.

Jag kommer definitivt återkomma till detta ämne igen! :-)

En annan sak som togs upp på mötet var hur mycket socker det är i olika födoämnen. Det är verkligen tänkvärt när man inser att apelsinjuice innehåller lika mycket socker som Coca Cola. Eller att russin har mer socker än mjölkchoklad. Visserligen har det ena bättre näringsvärde i form av vitaminer och mineraler men ändå. Insulinpåslaget blir det samma. Så vi borde nog tänka efter innan vi ger våra barn ett glas fruktjuice och ett paket russin. Det är nästan det samma som att ge dem en chokladkaka och läsk!

Dag 57 (19.0kg) - Back on track

Så igår kom jag äntligen iväg till Itrim för pulsträning. Det kändes att det var ett tag sen (senast var fredag förra veckan) och tog nog i lite mycket i början för sista varvet var hemskt. Som om all energi helt plötsligt var slut. Men det blev gjort och jag följde även upp med en promenad efteråt för att svalna och få ihop de sista stegen för dagen.

Inhandlade också en massa "mat". Har hankat mig fram på chokladshake och couscous de senaste dagarna då det andra tagit slut. Köpte även en förpackning cappuccinoshake för att prova. Tog den till frukost imorse och snacka om att jag var glad att jag inte köpte en hel låda! Den var hemsk! Sonen fick ta en smakis också och han sprang direkt till diskhon för att spotta ut. Nej, den var verkligen inte i min smak! Men det känns bra med bars och yoghurtdrycker igen för de är så goda och lätta att ta med sig.


Idag har jag tid hos frissan och det ska verkligen bli skönt. Är en av de där oturliga människorna som blev gråhårig tidigt och måste därmed bättra på färgen med ca 6 veckors mellanrum. Tror det är närmare 8 veckor sen sist så nu är det verkligen kris. Har däremot väldigt bra kvalité på håret och det växer som ogräs så det är ganska bra ändå.

Sköt om er därute och lev väl. Imorgon har jag gruppmöte och har förhoppningsvis något nytt och inspirerande att dela med mig av. <3

Dag 56 (18.6kg) - Onormal eller normal?

En sak som jag funderat på sen jag läste Luizas blogg igår är vad som egentligen är normalt leverne. Hon kände sig nere igår och ville vara "normal" och slippa allt det här med övervikt och dieter. Visst kan det vara tufft att hålla en sån här begränsad diet men vi gör ju det för att bli av med en massa övervikt som vi samlat på oss genom att leva "normalt". Och det är just det jag fastnade på. Vad är egentligen normalt? Jag tror att vi tjockisar många gånger har en ganska sned uppfattning om vad det innebär...


När det gäller mig så innebar normalt att leva som om varje dag var en fest. Det vill säga jag nekade aldrig mig själv någonting. Var jag sugen på något så åt jag det. Ville jag helt plötsligt ha glass eller bullar eller godis stack jag till affären och köpte. Och när det gällde motion följde jag definitivt minsta motståndets lag. Det var ju helt enkelt för jobbigt!

Jag tror att smala personers version av normalt är ganska annorlunda än min. Till exempel så rör de antagligen mer på sig, i både stort och smått. Hur otroligt det än kan verka så är det väldigt många som anser att aktiv motion i form av jogging, aerobics eller styrketräning hör till ett av de måsten som ingår i livet. Dessutom tror jag att de anser det normalt att begränsa sitt matintag. De äter inte bullar och godis varje dag. Och de flesta håller sig till en bulle, en tårtbit eller bara några bitar godis.

Och det är de här skillnaderna som gör att de är normalviktiga medan några av oss inte är det. Dessutom ser man inte de här skillnaderna om man inte lever nära varandra. Vad jag menar är att om man ser vad folk gör på jobbet eller när man umgås då och då är det lätt att tro att alla lever som man själv gör. Visst jag kan hålla med om att andra saker också spelar in såsom medicinska orsaker eller ärftlighet. Men med mig själv som utgångspunkt vet jag att jag unnade mig själv en hel del mer än vad andra (läs normalviktiga) skulle anse normalt. Dessutom var motion något jag möjligen utsatte mig för sporadiskt och det var inte definitivt inte del av mina dagliga rutiner.

Jag hoppas att detta inte sårar någon och det är helt enkelt mina egna funderingar. Om någon vill kommentera så vore det intresssant att höra vad ni tycker.

Dag 55 (18.5kg) - Relaxar

Så nu är den korta men intensiva undervisningsperioden över för den här gången. Ska visserligen ha en förmiddag till om några veckor men då är det studenternas tur att hålla i presentationerna. Sen ska man förstår hitta på frågor till tentan och rätta deras svar efteråt men den värsta biten är över. Egentligen skulle det ju inte vara så stressigt om jag förberett mig bättre, men till och med jag har mina brister!! ;-)

Något som fungerat bra är viktnedgången. Trots att jag inte hunnit eller orkat träna som vanligt. Det ska bli skönt att komma tillbaka till det från och med imorgon. Har i alla fall varit ute på min kvällspromenad, ätit couscous till middag och firar nu med Biggest Loser och ett glas Sprite zero.

Appropå lightläsk är det något jag normalt undviker även om det är "tillåtet". Tänker att det är bättre att dricka vatten som vana. Och just därför känns det ju extra festligt att använda lightläsk som belöning eller till fredagsmys, så man inte sitter där tomhänt.

Ha det bra där ute. Ska mysa lite med ungarna och sen lägga mig tidigt. Kram!

Dag 54 (18.3kg) - En dag kvar...

... av undervisning. Är jättetrött och ska vila innan jag gör klart det sista inför imorgon.

Studenterna har verkligen varit jättetrevliga och jag ser fram emot slutet av kursen då jag ska få lyssna på dem istället, då de håller sina egna presentationer.

Det blir lite kort här i bloggen idag, men ni får hålla till godo med en kul bild som min dotter hittade i helgen.











Dag 53 (17.8kg) - Som en kopp kaffe

Surfade omkring i morse och hittade denna tänkvärda video. Vill med den tacka alla mina vänner, nya och gamla, som stöttar mig här på bloggen. Tror aldrig jag hade lyckats så här bra utan er. Framförallt hade det inte varit lika roligt. Varenda liten kommentar betyder så otroligt mycket. Stora kramar till alla och ta väl hand om er!


Dag 52 (17.8kg) - Tänk på pocenten!

Satt och räknade lite på mina vågkvitton från Itrim igår. Eftersom min beräknade vikt minskar hela tiden och därmed de kilon fett jag måste gå ner ökar, så ville jag se lite mer var kilona tar vägen. Kom då fram till följande (helt baserat på den impedans-mätning och vikt som vågen anger):

---------------------------- Start ----- Nu ----- Skillnad
Vikt, kg                        116.3       99.2        - 17.1
BMI                                41.7       35.6          - 6.1
Fett, %                          47.7       44.9          - 2.8
Fett, kg                          55.5       44.5        - 11.0
Fettfri massa, kg           60.8       54.7          - 6.1
Vatten, kg                     44.5       40.0          - 4.5
Vattenfri massa, kg       16.3       14.7          - 1.6

Detta såg ju en aning oroväckande ut med tanke på att till exempel andelen kroppsfett bara minskat med 2.8% och att 6.1 kg av de 17.1 kilo jag tappat är fettfri massa (4.5 kg vatten och 1.6 kg muskler). Visserligen är det ganska lite muskler som försvunnit (1.6 kg av 17 är mindre än 10%) men en hel del vatten är det ju. Man vill ju inte drabbas av vätskebrist. Men om man beräknar procenten fettfri massa jag har nu jämfört med tidigare, så ser man att jag nu procentuellt sett har både mer vatten och ben/muskler:

---------------------------- Start ----- Nu ----- Skillnad
Vatten, %                      38.3       40.3         + 2.0
Vattenfri massa, %        14.0       14.8         + 0.8

Eller ett enklare sätt att se på det är att den minskning jag åstadkommit i andel kroppsfett leder till en högre procent muskler och vatten.

Så helt plötsligt känns det inte längre som att jag tappar en massa dödvikt i form av vatten och muskler utan faktiskt omvandlar min kropp från en massa dallrigt fett till en sundare andel muskler, ben och vatten.

Tänkvärt eller hur?


Dag 51 (17.2kg) - Plötsligt händer det!!


Oh yes! Nu är jag officiellt tvåsiffrig. Fina vågen på Itrim visade 99.2 kg och därmed har jag gått ner över sjutton kilo på sju veckor. Måste vara rekord sa coachen som var nästan ännu mer entusiastisk än jag. Enligt deras våg har jag tappat 4.3 kg de senaste två veckorna, varav 3.4 är fett, 0.7 vatten och 0.2 muskler. Behöver nog inte säga att det var lätt att köra ett Pulspass efter det. Jag fullkomligt flög fram och de som var där för gymintroduktionen undrade nog var det var för en galning som studsade omkring med svetten lackande och med ett stort smil i ansiktet! :-D

Coachen undrade också vad jag hade för mål nu då jag nu uppnått det första målet sisådär fem veckor för tidigt. Jag erkände att efter att ha sett hur bra det gått den senaste tiden så hoppas jag nå ända ner till 95 innan mina tolv veckor är över. Det skulle innebära en nedgång på över 21 kilo. Om nu allting funkar så bra som det gjort hittills bör det inte vara omöjligt.

Men den största vinsten är ju att jag rör mig så mycket mer varje dag, tränar minst tre gånger i veckan, äter regelbundet och sover bra. Jag mår helt enkelt toppen. Kom också på att mina "småkrämpor" som jag kände på kvällarna, såsom ont i fötter, knän och leder då jag reste mig ur soffan bara försvunnit. Vet inte när det hände men har inte känt det på ett bra tag. Jag kan dessutom sitta med benen i kors igen utan några svårigheter. Tänk vad mycket som händer med kroppen som man inte ens märker! Och snacka om att man får motivation att fortsätta!

Vill önska alla en underbar helg. Själv blir det nog mest jobb, men ska ändå se till att komma ut och njuta av höstfärgerna och lite frisk luft på mina dagliga promenader. Kram och på återseende. <3

RSS 2.0